22
Mart

POTVRDIO AMABSADOR BIH U TOJ ZEMLJI: NORVEŠKA USKORO ŠALJE POMOĆ BIH U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Published in Svijet

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević najavio je da će Norveška vrlo brzo poslati značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa.


 

Kako ambasador Makarević objašnjava, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, da zajedno s norveškim ambasadama u regiji – Prištini, Beogradu i Sarajevu – MVP sada radi na preusmjeravanju pomoći u svjetlu pandemije virusa Covid-19.

  • Trenutno ne možemo reći o kolikom konkretnom iznosu za BiH je riječ, ali i ta informacija bi trebala biti poznata sljedeće sedmice. Izvještaji u srbijanskim medijima, kao i u pojedinim objavama na Facebooku jučer i danas o norveškoj pomoći Srbiji u vezi s krizom Covid-19, nisu sasvim tačni. Navedeni iznosi su ukupni iznos godišnje pomoći Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Nadalje, nije tačno da se pomoć odnosi na isporuke opreme za kontrolu infekcija i respiratora – pojašnjava Makarević.

S tim u vezi, doktor Dragan Žerajić predsjednik Udruženja Norveško-bosanskohercegovačkih ljekara i psihologa, navodi da uprkos velikim naporima, nažalost Norveška nije u prilici osigurati potreban broj respiratora BiH usljed trenutne pandemije.

 
  • Mi nastavljamo i dalje sa upornim radom na produbljivanju medicinske saradnje ove dvije prijateljske zemlje – navodi Žerajić.

Ambasador Makarević naglašava veliku ulogu Udruženja u zajedničkoj komunikaciji prema norveškim organima, posebno ističući ulogu doktora Emira Pinje i doktorice Nađe Tanović, inače generalnog sekretara Udruženja, koja je pokazala veliki angažman.