21
Mart

BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U SLOVENIJI PORASTAO NA 383

Published in Svijet

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je 383, što je za 42 osobe više nego u petak u 14 sati, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

 

Ilustracija
 

Do sada je obavljeno 12.162 testova, najveći broj zaraženih je na području središnjeg dijela države i Ljubljane, javila je Hina.

 

Do sada je od posljedica koronavirusa umrla jedna osoba, stariji muškarac iz doma umirovljenika Metlika koji je preminuo 13. ožujka, više je oboljelih na intenzivnim odjelima u Ljubljani i Mariboru, od kojih su neki na respiratorima i u kritičnom stanju.

 

Najviše zaraženih je u starosnoj dobnoj skupini od 30 do 49 godina (njih 113), a nakon toga u skupinama od 16 do 29 godina (njih 71), te od 50 do 59 godina (69 zaraženih).

 

 

Većina Slovenaca smatra da mjere za ograničavanje epidemije koje je poduzela vlada nisu prestroge, a 58 posto ih smatra da bi morale biti još strože, pokazala je danas objavljena anketa.

 

Vlada je objavila da će u ponedjeljak predložiti tzv. krovni zakon o mjerama za trajanja epidemije koji, među ostalim, predviđa stimulativne dodatke na plaće službama koji će za vrijeme epidemije biti najizloženije dodatnom radu.

 

Slovenska vlada pozvala je građane da ne koriste trenutačno lijepo vrijeme za masovan odlazak u turističke krajeve, čime bi mogli doprinijeti širenju epidemije.

 

“Ovaj kraj tjedna nemojte okupirati turistička središta, ako tamo nastane velika gužva, onda nismo postigli ništa”, upozorio je Jelko Kacin, glasnogovornik kriznog stožera za suzbijanje širenja koronavirusa, dodavši da ga na velik dolazak stanovnika iz unutrašnjosti upozoravaju posebno načelnici općina na slovenskoj obali.

 

“Ovaj vikend je namijenjen vama, ali na domaćim lokacijama, ondje gdje živite. Ovakvih nedjelja, kad nećemo imati kamo ići bit će još mnogo i neka ova nedjelja bude prva među njima”, kazao je Kacin.

 

Što se tiče mogućnosti da se zbog stanja u pojedinim općinama s mnogo inficiranih proglasi karantena, o čemu je ovih dana govorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, Kacin je kazao da je to mjera koja je tek u pripremi i neće stupiti na snagu idućih nekoliko dana.