31
Oktobar

München: Metropola životnog stila s okusom Bosne

Published in Svijet

To se može stilom ili načinom života, ali u Münchenu sve dobiva na veličini. U svakom slučaju, stanovnici se Münchena pokazuju uvijek u najboljem svjetlu, bez obzira jesu li u pivnici, na jednoj od svojih raskošnih ulica ili na stadionu nogometnog kluba FC Bayern.

munich 2516492 1280

 

Naravno, ne treba zaboraviti da je veliki broj ljudi iz naših krajeva pronašao svoje mjesto u ovom gradu. Nemojte se iznenaditi ako sretnete nekog koga sigurno poznajete.

 

Moderan svjetski grad sa srcem i dugom tradicijom, tako šarmantan i opušten, živahan ali i pun snova: München je grad s najviše životnog stila u Njemačkoj. Ne morate biti obavezno bogati i lijepi da biste se u Münchenu odmah osjećali kao kod kuće, ali ne škodi.

 

Pri čemu i granice također nisu kruto postavljene; bogat je zapravo onaj, tko polagano i opušteno prolazi kroz raskošni grad, zaustavlja se te tu i tamo i uživa u atmosferi. A ljepota je ionako relativan pojam. Jedan od najljepših trgova u Njemačkoj je sasvim sigurno Marienplatz, središte Münchena sa starom i novom vijećnicom. A njihova zvona pripadaju Münchenu jednako kao i Hofbräuhaus (restoran i pivnica) i Frauenkirche, simbol grada s svojim zelenim tornjevima.

 

Tumaranje trgom Viktualienmarkt je festival za naša osjetila jer ćete tu jednostavno pronaći sve – od starobavarskih stvari pa sve do onih egzotičnih. Cjenkanje i trgovanje ne pripadaju u način života stanovnika Münchena – ne trebate to niti pokušavati. To vrijedi prije svega za ulice za kupovinu poput Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße i Tal: ovdje se nalazi sve što je skupo i dobro, od najaktualnije mode od prekrasnih antikviteta.

 

Puno povoljnije stvari, ali i više veselja nudi se u trendovskim dijelovima grada, već odavno ne samo u Schwabingu, već i oko trgova Glockenbach, Gärtnerplatz i Müllerstraße. Ovdje je slavlje jednako bitno kao i kupovina alternativnih proizvoda, opuštanje i LGBT kultura u svim svojim aspektima.

 

A besplatan je i posjet Engleskom vrtu, oazi odmaranja stanovnika Münchena između Isara i Cityja, gdje je na programu ljenčarenje. Od ljenčarenja ili gledanja Slacklinera (još bolje: i vlastitog sudjelovanja) pa sve do otkačenog surfanja na valovima.

 

Da se pivnice, od koji je jedna smještena na kineskom tornju, a druga slikovito na jezeru, ubrajaju u najljepše pivnice u gradu, ide u prilog prilično opuštenim popodnevima. Pivnice su mjesta gdje raznovrsna publika pod prastarim stablima kestena uživa u životu. I gdje se vrtovi zove podrumi – Salvator-, Löwenbräu- ili Hofbräukeller – jer su pivari skladištili pivo na različitoj podzemnoj temperaturi da bi ubrzo su došli na ideju da pivo toče na licu mjesta. To je bio početak tradicije koju stanovnici ovog grada smatraju svetinjom – na sreću sve do danas.

 

Stanovnici grada su ponosni na svoje muzeje, od kojih pojedini pripadaju najrenomiranijima u svijetu: Njemački muzej, najveći tehničko prirodoslovni muzej na svijetu; stara i nova pinakoteka, pinakoteka moderne i gradska galerija Lenbachhaus također se ubrajaju u najrenomiranije poput gliptoteke, državne antičke zbirke i muzeja Brandhorst sa svojom zbirkom moderne umjetnosti od 1945., koja sve ostavlja bez daha.

 

Da Kunstareal u Münchenu, nije mjesto samo velike umjetnosti već i malih gostionica, ugodnih kafića i zgodnih dućana, ponovno ide u prilog tipičnom lifestyleu stanovnika: želja je ono lijepo povezati s onim dobrim.

 

BMW Muzej je posveće automobilskoj kulturi, a u Allianz areni pokazuju zvijezde nogometnog kluba FC Bayern gostujućim momčadima drugu varijantu specijalnog života u Münchenu: tko je gore, tamo smo mi. Čak i ako ne želite biti obožavatelj nogometnog kluba FC Bayern, pokušajte dobiti kartu za njihovu utakmicu.

 

Već i samo raspoloženje na stadionu pripada svjetskoj klasi – prođu te srsi. A ne iznenađuje ni činjenica da je Allianz arena jedan od najljepših stadiona na svijetu: ipak se nalazi u Münchenu.

Istočna Bosna