08
Oktobar

Erdogan nakon trilaterale u Beogradu: Što prije riješiti pitanje formiranja vlasti u BiH

Published in Svijet

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako je neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH, te kako vjeruje da će autoput Beograd – Sarajevo unaprijediti odnose između BiH i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

thumbs b c 0b00df57812976eafa00622ac94d5b3d

 

U Palati Srbije u Beogradu je danas održan Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome je učestvovao državni vrh tri zemlje.

 

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a osim Erdogana, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

 

Erdogan je na konferenciji za novinare kazao kako je današnji Trilaterlani samit bio, prije svega, jedan plodonosan susret, dodavši kako će nakon sljedećeg samita u BiH, naredni biti održan u maju u Turskoj.

 

“Odlučni smo da nastavimo s ovim bilaterlanim mehanizmom, odnosno sa trilaterlanim sastancima i da sve tri zemlje, Turska, BiH i Srbija, da radimo na zbližavanju naših naroda. Želimo da ovaj samit tome doprinese”, poručio je Erdogan.

 

Naglasio je kako je najvažnija karakteristika današnjeg susreta bila prilika da se porazgovara o tome kako da se što prije riješi problem formiranja vlasti u BiH.

 

“Želimo da se taj problem što prije riješi, jer je prošla čitava godina, i u zemlji u kojoj nema vlasti, teško je govoriti o jednoj konstruktivnoj budućnosti, neophodno je to što prije riješiti”, kazao je Erdogan, te dodao:

 

“Ja vjerujem da će put koji se planira izgraditi biti povod za unapređenje odnosa između Srbije i BiH. Ja uvijek naglašavam da put znači život, da put znači civilizaciju. Ukoliko uspijemo u tome, put koji će se izgraditi između Beorgada i Sarajeva jeste put koji će ekonomski podići sva mjesta koja se nalaze između ova dva grada i vjerujem da će taj put spriječiti da ljudi sele iz ovih područja i da će postati atraktivan za život.”

 

IB.com/Anadolija

Istočna Bosna