23
Maj

VUČIĆ: JA SAM VEČERAS ZAVRŠIO KARIJERU

Published in Svijet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je “završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti”, piše Nova.rs.

 

“Ja sam večeras ovdje završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio čavao u lijes. Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u New Yorku.

 

Vučić je kazao kako su navodne procjene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će suzdržanih biti oko 45.

“A nas je bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili suzdržani). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu željeli pristati na njihov prijedlog, a ne pričamo o tome kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali”, rekao je predsjednik Srbije.

 

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile suzdržane tokom glasanja.

 

“Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Cipru koji su bili suzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji”, rekao je Vučić.

 

“Imate barem tri zemlje koje su bile prisiljene, a na kraju su bile suzdržane. Nevjerojatno kakvi su pritisci bili i što su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno”, dodao je on. Vučić je rekao i kako će razgovarati s Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu. “Imamo jednu zemlju i moramo zajedno boriti se za budućnost”, izjavio je on.

 

Istočna Bosna