11
Mart

Objavljen oglas za najudaljenije radno mjesto na svijetu

Published in Svijet

Baza Port Lockroy na Antarktici, glavno mjesto humanitarne organizacije, ponovno zapošljava ljude koji će popuniti uloge voditelja baze, upravitelja trgovine, promatrača divljih životinja i, naravno, voditelja pošte za nadolazeću sezonu od novembra 2024. do marta 2025.

 

Sigurno ste nekad maštali maknuti se od posla kojeg radite. Ok, nije vam loše, ali opet, dosadilo vam je raditi s istim ljudima i slušati iste priče. Svi koji se tako osjećaju, a stanovnici su Ujedinjenog Kraljevstva, mogu nešto i poduzeti po tom pitanju.

 

Naime, UK Antarctic Heritage Trust (ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antraktici) zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve UK rezidente.

 

Da, dobro ste pročitali, posao se nudi na najmanje naseljenom i najhladnijem svjetskom kontinentu, piše Punkufer.

 

Port Lockroy proslavio je 80. godišnjicu prošlog mjeseca, a izvorno je postavljen kao tajna misija iz Drugog svjetskog rata još 1944. godine. Zapravo, to je najstarija stalna britanska baza na Antarktici.

 

Ali mjesto nema samo zanimljivu historiju. Otok na kojem se smjestio, Gouider, veličine je otprilike fudbalskog igrališta i dom je koloniji posebne vrste pingvina. Godišnje ga posjeti oko 15 hiljada ljudi.

 

Zvuči interesantno? Pa, prema opisu posla, organizacija traži ljude koji nisu samo strastveni prema Antarktici, već i koji su otporni, fizički spremni i mogu se pridržavati strogih protokola. Oni koji dobiju posao morati će izdržati i 24-satno dnevno svjetlo i biti bez tekuće vode cijelih pet mjeseci.

 

Istočna Bosna