10
Mart

Frankfurt postao prvi njemački grad koji je ukrasio ulice za ramazan

Published in Svijet
Za vrijeme mjeseca ramazana, koji ove godine traje od 10. marta do 9. aprila, popularna frankfurtska ulica “Freßgass” bit će ukrašena simoblima vezanim za najodbraniji mjesec u islamu. 
 
Na taj način grad na rijeci Majni je postao prvi grad u Njemačkoj koji je instalirao rasvjetu povodom ramazana, gotovo slično kao u vrijeme Božića i božićnih blagdana, prenosi Fenix-magazin.de. 
 
Naime, početkom mjeseca islamskog posta ramazana, javni prostori u Frankfurtu bit će prvi put osvijetljeni. Od nedjelje (10. marta), Große Bockenheimer Straße u središtu grada, poznata kao “Freßgass”, bit će osvijetljena ukrasom od polumjeseca, zvijezda i lampiona i natpisom „Happy Ramadan“ (Sretan ramazan). 
 
Ramazanska svjetla bit će postavljena na pet ogromnih čeličnih sajli preko pješačke zone.
 
 
| Frankfurt am Main se convierte en la primera ciudad alemana en introducir la iluminación del Ramadán en sus calles. pic.twitter.com/vfuHjbsU8R
 
— ʜᴇʀQʟᴇs (@herqles_es) March 5, 2024
 
 
Prema informacijama Bilda, Grad Frankfurt je sve instalacije kupio u inostranstvu, a za to je izdvojio između 50.000 i 100.000 eura. 
 
Za poređenje: božićna rasvjeta u Frankfurtu stoji 75.000 eura. Uzor je London koji je prošle godine uveo ramazansku rasvjetu u blizini Piccadilly Circusa. 
 
Frankfurtske gradske vlasti odobrile su rasvjetu prošle godine. Prijavu su podnijeli gradska vlast, frakcije Zelenih, SPD-a, FDP-a i Volta.  
 
U Frankfurtu živi između 100.000 i 150.000 muslimana, koji čine gotovo 15 posto ukupnog stanovništva, navodi se kao razlog postavljanja ove instalacije. Ramazan ove godine traje do 9. aprila. 
 
Očekivano, ova odluka je naišla na snažan otpor njemačkih desničara, no ta činjenica ni u kojem slučaju neće ništa promijeniti. 
 
Osim Frankfurta, ovu bi praksu uskoro mogao da naslijedi i grad Keln.
Last modified on nedjelja, 10 Mart 2024 10:08

Istočna Bosna