30
Januar

Donald Trump predložen za Nobelovu nagradu za mir

Published in Svijet

Republikanska kongresmenka Claudia Tenney nominovala je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir.

 

"Donald Tramp je bio ključna figura u omogućavanju prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina", rekla je Tenney za Fox News.

 

Prema njenim riječima, decenijama su birokrate, profesionalci iz oblasti vanjske politike, kao i međunarodne organizacije insistirali na tome da su dodatni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog konflikta, a predsjednik Tramp je pokazao da to nije istina.

 

"Nobelova nagrada je bila priznanje za mirovni sporazum između Izraela i Egipta 1978. godine, kao i za sporazum iz Osla 1994. godine. Međutim, nije bilo priznanja za Trampovu ulogu u posredovanju u sporazumu između Izraela i četiri njegova arapska susjeda radi normalizacije ekonomskih i diplomatskih odnosa", navela je.

 

Dodala je da su napori Donalda Trumpa koji su bili usmereni ka postizanju Abrahamovog sporazuma bili bez presedana i da to ostaje nepoznato Nobelovom komitetu.

 

"Više nego ikada, dok slabo vođstvo Joea Bidena na međunarodnoj pozornici prijeti bezbjednosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu za njegovo jako vođstvo i za njegove napore da se postigne mir u svijetu. Počastvovana sam što mogu da nominujem bivšeg predsjednika i nestrpljiva sam dok čekam da dobije priznanje koje zaslužuje", rekla je ona.

 

"Fox News" piše da je Donald Trump bio nominovan za nagradu zbog Abrahamovog sporazuma nekoliko puta, ali da nije dobio priznanje tokom njegovog predsjedničkom mandata.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna