10
Decembar

ODRŽANI SUSRETI OMLADINE MEDŽLISA 4 ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE 2023. GODINE

Published in Svijet

Proteklog vikenda u džematu “Bosanski Mesdžid” u Tampi, Florida, održani su 2. omladinski susreti medžlisa 4 Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Zaduženi za organizaciju omladinskih susreta, na kojima je bilo prisutno preko stotinu mladića i djevojaka, su bili koordinator za omladinu medžlisa 4, Eldar ef. Malkić, Jamin ef. Latifović, Hikmet ef. Hadžiabdić te predstavnici omladine džemata medžlisa 4: Ilma Karačić, Salih Efendira, Amina Turkanović, Aldijana Selimović, Narcisa Osmančević, Amer Čustović, Adis Šahbaz i Mahir Omeragić.

 

U petak navečer, dok je omladina pristizala, pored džamije je bilo organizovano omladinsko druženje i bonfire. U subotu 25. Novembra omladinski susreti su otpočeli korisnim radioniacama na kojima je bilo prisutno preko 80 mladića i djevojaka. Radionice su održali: gost iz Bosne i Hercegovine Hilmi ef Sherbi i imami sa medžlisa 4 IZBSA: Selvir ef. Mujanović i Senad ef. Šehić. Nakon radionica i podne namaza omladina je iskoristila vrijeme za prelijepo druženje na vožnji brodom. Nakon akšam namaza, večere i jacije namaza, pripremljen je omladinski program, gdje su učešće uzeli horovi ilahija i kasida: hor “Bulbul” Jacksonville, hor “Bilal” Atlanta, Hor “Ferhadija” St. Louis te mektepski hor “Bilal” iz Atlante. Pored prelijepih horskih izvedbi ilahija i kasida, predavač te večeri je bio Armin ef. Mejrić, a sve je to svojim predivnim glasom začinio gost večeri, umjetnik, Madžid Abaza.

 

U nedjelju ujutro pripremljen je program povodom Dana državnosti Bone i Hercegovine na kojem su učešće uzeli kulturno-umjetnička društva iz slijedećih džemata: KUD “Al-Kalem” Chatanooga, KUD “Bosanski Zumbuli” Atlanta te KUD “Safir” Jacksonville. Pored tradicionalnih bosanskih igara koje su predstavljene od strane članove pomenutih folklornih grupa obratili su se glavni imam medžlisa 4 IZBSA, Eldin ef. Suša kao gost predavač koji je poslao jake poruke kroz čas historije o Danu državnosti Bosne ii Hercegovine, te o bitnosti očuvanja naše vjere i identiteta na prostorima Sjeverne Amerike, sekretar muftijstva IZBSA, Mirnes ef. Lemeš. Druženje je nastavljeno uz izvedbu par patriotskih pjesama našeg gosta Madžida Abaze u prelijepom ambijentu i u mirisima tradicionalne bosanske hrane.

Last modified on nedjelja, 10 Decembar 2023 11:42

Istočna Bosna