22
Avgust

Djeca zarobljena u zraku nakon što je pukla žica žičare

Published in Svijet

Hitna akcija spašavanje je u toku u Pakistanu, gdje je osmero djece i dvoje odraslih ostalo zarobljeno u žičari koja visi 365 metara iznad planinske regije na sjeverozapadu zemlje.

 

Djeca su putovala u školu u provinciji Khyber Pakhtunkhwa kada je jedan od kablova žičare pukao u 9 sati po lokalnom vremenu u utorak, prema izjavi službenika za spašavanje, Bilal Ahmada Faizija.

 

Tanveer Ur Rehman, lokalni zvaničnik distrikta Battagram, izjavio je da se akcija spašavanja provodi sa zemlje zbog visine sistema žičare.

 

"Žičara visi 1.200 stopa (365 metara) iznad tla", rekao je.

 

"Spašavanje je nemoguće bez helikoptera, a potrebni su iskusni službenici za spašavanje kako bi se osiguralo spašavanje."

 

Agencija za upravljanje katastrofama zemlje je zatražila pomoć helikoptera kako bi se spasili putnici, prema izjavi koju je objavio CNN.

 

Žičara povezuje dvije zajednice u regiji i vozi se na dvije žice, od kojih je jedna pukla, rekao je Faizi.

 

Caretaker premijer Pakistana, Anwar-ul-Haq Kakar, naložio je da se odmah zatvore svi "zapušteni i neusklađeni sistemi žičara", prema izjavi iz njegove kancelarije.

 

Mnoga djeca koja žive u udaljenim i planinskim dijelovima provincije Khyber Pakhtunkhwa oslanjaju se na žičare da bi ih prevezle do škole i nazad. Neke od ovih žičara nemaju redovno održavanje i mogu biti rizičan način putovanja.

 

 

Istočna Bosna