05
Avgust

Vrhunac poplava u Sloveniji još nije prošao: Brojne intervencije tokom noći, neka mjesta odsječena

Published in Svijet

Iako se prognozira da će kiša u narednim satima u Sloveniji slabiti, još nije prošao vrhunac poplava te se očekuje da će vodostaji tek dostići maksimum.

 

Tokom noći su zabilježene brojne intervencije širom zemlje, dežurne ekipe i nadležne službe su na terenu i nastavljaju da otklanjaju nastale posljedice i pomažu stanovništvu.

 

Kamp u Termama Čatež je evakuisan jer se očekuje plavljenje, a situacija u Celju se smiruje. U tom gradu je inače jučer evakuisano 4.000 ljudi.

 

Črna u Koruškoj još uvijek je odsječena od svijeta, a vojska se pokušava probiti do njih s obzirom na to da su ostali bez vode, struje i mobilnog signala.

 

Kako je danas objavila Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, izraženi poplavni val u Savinji, Kamniškoj Bistrici i Gradaščici pomjerio se nizvodno, a Poljanska Sora već u većoj mjeri plavi u donjem toku. Poplave su jačale na području Idrijskog, Škofjeloškog i Polhograjskog pobrđa s obzirom na to da je cijelu noć padala kiša.

 

Mnoge ceste ostaju zatvorene uključujući i autoput prema Ljubljani.

 

U Upravi za zaštitu i spašavanje od četvrtka navečer do subote ujutro zabilježen je ukupno 3.701 incident, od čega je najviše (1.130) bilo na području Ljubljane. Vatrogasci iz 574 vatrogasne jedinice uglavnom su crpili vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza, te evakuisali ljude na nekoliko lokacija.

 

Rano jutros u Koruškoj su vatrogasci spasili vozačicu iz automobila. Jučer je također bujica nosila vozilo u kojoj je bila žena, no mještani su je uspjeli brzo spasiti.

 

Nažalost su u poplavama u Sloveniji jučer poginule tri osobe.

Istočna Bosna