31
Juli

U Danskoj i Švedskoj ponovo spaljen Kur'an

Published in Svijet

U Stokholmu i Kopenhagenu danas je ponovo na protestima spaljen Kuran, uprkos tome što su i Danska i Švedska saopštile da preduzimaju mjere za ograničavanje spaljivanja Kurana, nakon što je na nekoliko protesta u tim zemljama spaljena islamska svijeta knjiga, što je dovelo do zaoštravanja odnosa sa muslimanskim zemljama.

 

Danski ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio je danas da se nada da će vladin predlog za ograničavanje spaljivanja Kurana u Danskoj pomoći u deeskalaciji rastućeg međunarodnog sukoba sa nekoliko muslimanskih zemalja.

 

Rasmusen je rekao novinarima da Danska to radi ne zato što se osjeća da je pod pritiskom, već zbog toga što političke analize pokazuju da je to svima u najboljem interesu, prenio je Rojters.

 

"Ne treba samo da sedimo i čekamo da ovo eksplodira", naveo je Rasmusen.

 

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je danas da je poslao pisma u svih 57 zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) u kojima je, kako je naveo, objasnio pravo da se u Švedskoj održavaju okupljanja i osudio islamofobična dela.

 

Ministri inostranih poslova OIC sastaće se danas na vanrednom sastanku na kojem će se razgovarati o nedavnim dešavanjima u vezi sa spaljivanjem Kurana.

 

Nordijske zemlje ne mogu da spriječe spaljivanje Kurana jer je u skladu sa ustavnim zakonima zaštićena sloboda izražavanja.

 

Danska vlada saopštila je u nedjelju da će nastojati da pronađe "pravno sredstvo" koje bi omogućilo vlastima da intervenišu na takvim protestima, ukoliko se smatra da mogu da dovedu do "značajnih negativnih posledica za Dansku, ne samo u pogledu bezbednosti".

 

Međutim, i danska i švedska vlada su rekle da razmatraju zakonske promjene koje bi omogućile vlastima da spriječe dalja spaljivanja Kurana u posebnim situacijama.

 

Švedska vlada je ovoga mjeseca saopštila da ispituje slično rješenje, ali desničarske partije u obe zemlje osudile su te inicijative, pozivajući se na to da sloboda izražavanja ne može biti ugrožena.

 

U Danskoj i Švedskoj je u posljednjih nekoliko sedmica održano nekoliko protesta na kojima je Kuran spaljen ili na neki drugi način oskrnavljen, što je izazvalo negodovanje u muslimanskim zemljama, koje su zahtjevale od nordijskih vlada da se to obustavi, prenosi Tanjug.

 

Last modified on ponedjeljak, 31 Juli 2023 16:42

Istočna Bosna