24
Januar

U STOCKHOLMU ODRŽAN SKUP ODAVANJA POŠTOVANJA KUR'ANU

Published in Svijet
Ispred turske ambasade u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, održan je skup odavanja poštovanja Kur'anu.
 
Program su zajednički organizirale turske nevladine organizacije aktivne u toj zemlji. I to kao odgovor na subotnji gnusni čin paljenja muslimanske svete knjige upravo u Stockholmu, u blizini turske ambasade. koji je naišao na žestoke osude iz islamskog svijeta, a posebno iz Turske.
 
Predstavnik turskog Diyaneta u Švedskoj Serdar Bukme predvodio je vjerski dio programa, a pročitani su odlomci iz Kur'ana prevedeni na turski i švedski jezik.
 
Turski ambasador u Stockholmu Yonet Can Tezel obratio se prisutnima i kazao kako su milijarde muslimana zgrožene i osudile subotnji incident i provokativno paljenje Kur'ana od strane ekstremnog desničarskog političara iz Danske Rasmusa Paludana.
 
Ambasador Tezel se zahvalio organizatorima na pozivu na ovaj skup.
 
“Prije nekoliko dana dogodio se ovdje incident koji je povrijedio, pa čak i zgrozio sve, savjest i zdrav razum. Drugim riječima, uz dostojanstvo i međukulturalno uvažavanje rečeno, osoba vrlo pomućenog uma grubo je vrijeđala vjeru islam. Islamu pripadaju milioni ljudi. Ova osoba je zloupotrijebila švedske zakone, iskoristila praznine u praksi i pogazila univerzalne vrijednosti. Čak da se radilo i o svetoj knjizi druge vjere, naša bi reakcija i osjećaj bili isti“. Poručio je to ambasador Tezel.
 
Tokom skupa učesnicima su podijeljeni primjerci prijevoda Kur'ana na švedskom jeziku i karanfili.