23
Februar

Američki obavještajci: Totalna invazija Ukrajine kreće u roku od 48 sati

Published in Svijet
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena obavijestila je ukrajinskog predsjednika Volodymyja Zelenskog o obavještajnim podacima koji procjenjuju da se Rusija sprema izvršiti invaziju punog razmjera na susjednu državu u sljedećih 48 sati, otkrili su američki obavještajni dužnosnici za Newsweek.
 
 
"Predsjednik Ukrajine je upozoren da je vrlo vjerojatno da će Rusija, prema informacijama kojima raspolažu američke obavještajne službe, krenuti s invazijom u roku od 48 sati", rekao je Newsweeku američki dužnosnik izravno upućen u situaciju.
 
 
"Uz to, imamo izvještaje da su ruski zrakoplovi ranije danas ušli u ukrajinski zračni prostor. Radilo se o špijunskim avionima, koji su nakratko ušli u ukrajinski zračni prostor", rekao je dužnosnik.
 
 
 
Prema neimenovanom američkom obavještajcu, Pentagon procjenjuje da će Rusija prilikom invazije koristiti zračne udare, krstareće rakete te kopnenu vojsku.
 
 
Informaciju je potvrdio i drugi američki dužnosnik, koji je naglasio "sveobuhvatnu prirodu" vojnih operacija koje Pentagon očekuje od Rusije.
 
 
Dužnosnik je za Newsweek rekao da će invazija uključivati ne samo napad iz regije Donbas koju drže proruski pobunjenici na istoku, gdje su u ponedjeljak poslane dodatne ruske jedinice koje Moskva naziva "mirotvorcima", već i veliki napad prema glavnom gradu Kijevu od sjeverne granice s Bjelorusijom, gdje ruska vojska odnedavno održava zajedničke vojne vježbe s bjeloruskom vojskom.
 
 
Drugi dužnosnik je rekao da će invazija vjerojatno krenuti po noći, a očekuje se da bi joj prethodili hakerski napadi. Oba dužnosnika, doduše, kažu da bi se ruski planovi mogli promijeniti, ovisno o svakodnevnom razvoju događaja.

Istočna Bosna