20
Februar

Borrell: Liderima u BiH smo iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje, razgovarao sam sa Dodikom

Published in Svijet

Borrell poručuje je kriza zabrinjavajuća, ali da nema podjele BiH

 

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je u nedjelju da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini “nikada nije bila ovako zabrinjavajuća”.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima BiH “iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje”.

“Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine”, naglasio je Borrell.

 

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i pozvao ga na učešće u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je “apsolutno bitno” da se srpski, bošnjački i hrvatski lideri dogovore oko ustavnih i izbornih reformi u BiH, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

 

Poslanici u Narodnoj skupštini RS-a 10. februara glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u Republici Srpskoj.

Portparol EU-a za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja “neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH”.

Istočna Bosna