17
Februar

Za uvođenje sankcija Dodiku glasali su i oni od kojih se to možda nije očekivalo

Published in Svijet

Interesantno, za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima bili su i predstavnici najveće poljske partije Pravo i pravda (PiS)

eu parlament sjednica 21 10 GLAVNA 1

 

Amandman koji su podnijeli zastupnici u Evropskom parlamentu Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten za sankcionisanje lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih saradnika usvojen je s 504 glasa “za”.

 

Taj amandman podržali su i iz grupe nezavisnih zastupnika, među kojima i zastupnici iz Katalonije (Ponsati Obiolos, Oliveres i Casamajo), a među kojima je i separatista Carles Puigdemont.

 

Katalonci su glasali za sankcije, jer ne žele da se povezuju niti porede s Dodikom ili RS-om, a najviše zbog temelja na kojima počiva secesionizam u manjem bh. entitetu.

 

Za su bili i oni koji se u posljednje vrijeme često svrstavaju nasuprot odluka Brisela, pa tako i predstavnici stranačke grupacije Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

 

Interesantno, za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima bili su i predstavnici najveće poljske partije Pravo i pravda (PiS).

 

Protiv uvođenja sankcija Dodiku, potvrdila je to lično, bila je Željana Zovko, predstavnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, kao i njena stranačke kolege.

 

Zovko protiv sankcionisanja Dodika

Zovko protiv sankcionisanja Dodika

 

Zovko je za “Glas Srpske” rekla da je amandman došao naknadno, te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

 

– U BiH treba rješavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije – kazala je Zovko.

 

Šta piše u amandmanu

 

Amandman koji su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten za sankcionisanje Dodika i njegovih saradnika glasi:

 

“EU oštro osuđuje neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj uspostava uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, čime se podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti; osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i vanjskog uplitanja Rusije; poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”.

Istočna Bosna