27
Juli

Crna Gora od petka uvodi nove mjere, šta moramo imati na granici

Published in Svijet
Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID certifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa, saopćilo je Ministarstvo zdravsta Crne Gore.
 
Najavljeno je da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.
 
Nacionalna digitalna COVID potvrda, po uzoru na EU digitalni COVID certifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržavat će sljedeće podatke:
 
1. Da je osoba u cijelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv COVID-19 virusa;
2. Datum i vrijeme negativnog PCR testa na COVID-19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);
3. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;
4. Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati);
5. Status stranaca u Crnoj Gori
 
U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni COVID certifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.
 
U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.
 
Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju crnogorsku potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.
 
Šta se dobija Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom?
 
Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi. Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućit će donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori, stoji u saopćenju.

Istočna Bosna