12
Februar

SDA: REFORMA USTAVNOG SUDA JE PROMJENA DEJTONA, NEMA TIH UCJENA KOJIMA RS TO MOŽE OSTVARITI

Published in BiH

Najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva.

 

Arhiv
 

Povodom toga oglasili su se iz SDA.

 

  • Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta,  i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Pozivamo institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se suprostave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH.

 

Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsensuz, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh.

 
  • Strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Evropskog suda  za ljudska prava u Strazburu. Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem sa evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju.

Pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći – naveli su iz SDA.

 

Istočna Bosna