30
Juni

Salkić u Nevesinju: Uzalud borba protiv agresije, ukoliko naša ognjišta budu napuštena

Published in BiH

Nasrtaji na ovu zemlju su veliki. Pozivam vas da budemo svjesni opasnosti za našu zemlju, ali i da hodamo uspravno našom domovinom, ali i cijelom Evropom i svijetom, rekao je potpredsjednik RS-a

 
FOTO: KABINET POTPREDSJEDNIKA RS-A
 

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je u mjestu Kljuna kod Nevesinja, prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima ovog kraja. Salkić se tokom manifestacije obratio prisutnima, te položio cvijeće na šehidsko spomen obilježje i odao počast žrtvama.

Prema podacima udruženja, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata. Među ubijenim bilo je 26 djece. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Brojne žrtve su pronađene u masovnim grobnicama i jamama, a porodice još uvijek tragaju za 120 njihovih najmilijih. Za ove stravične zločine su procesuirane samo dvije osobe.

- Obaveza nas preživjelih je da radimo na njegovanju kulture sjećanja i da ne dozvolimo da se zaborave zločini koji su počinjeni nad nama i koji se čine u kontinuitetu. Nemamo pravo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našim narodom. Nemamo pravo na to zbog budućih generacija. Važno je da istrajavamo i opominjemo, da upozoravamo i da pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao. Neshvatljivo je da još uvijek 120 civilnih žrtava Nevesinja nije pronađeno. Neshvatljivo je da su samo dvije osobe procesuirane za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Nevesinju - rekao je Salkić.

Istakao je da nećemo zaboraviti nijednu žrtvu koja je ubijena od strane onih, koji su pokušali da podijele ovu zemlju.

- Nažalost, danas su žive ideologije ili postoje sljedbenici zločinačkih ideologija iz prošlosti, koje su pokušavale nanijeti zlo, podijeliti i uništiti ovu zemlju. Ti sljedbenici danas postoje u političkom životu Bosne i Hercegovine. Toga trebate biti svjesni. Želim danas da napomenem da je uzalud naša borba u odbrani od agresije i sa istoka i sa zapada, ukoliko naša ognjišta budu zarasla, napuštena i zaboravljena u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. Ukoliko se to desi, ono što neprijatelji ove zemlje nisu uspjeli u ratu, uspjet će uraditi u miru. Pozivam vas da im to ne dozvolimo i da očuvamo našu domovinu - rekao je Salkić.

Naglasio je da bez našeg jedinstva, zajedništva i zajedničke borbe u cijeloj državi, nećemo sačuvati Bosnu i Hercegovinu.

- Nasrtaji na ovu zemlju su veliki. Pozivam vas da budemo svjesni opasnosti za našu zemlju, ali i da hodamo uspravno našom domovinom, ali i cijelom Evropom i svijetom. Oni koji su nas vodili od 1992. do 1995. godine, donosili su mudre odluke i mi se danas ne trebamo da stidimo. Naši politički i vojni predstavnici nisu osuđeni za genocid i udruženi zločinački poduhvat za razliku od onih koji su pokušali podijeliti ovu zemlju - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Današnjem obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali i Edin Mušić, zastupnik u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i Salem ef. Dedović, muftija mostarski.

Last modified on nedjelja, 30 Juni 2019 21:33

Istočna Bosna