02
Maj

Sarajevo se sjeća heroja koji su stali na crtu agresoru 2. maja 1992. godine

Published in BiH
 
 
 
 
 
1/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
2/10
 
3/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
4/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
5/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
6/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
7/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
8/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
9/10Foto: I.Š./Klix.ba
 
10/10Foto: I.Š./Klix.ba

Nex
Cvijeće je, također, položeno pored spomenika podignutog na Skenderiji kako bi se oočuvalo sjećanje na presudnu bitku za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 2. maja 1992. godine. Delegacije su obišle i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Odata je počast poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Odreda Zagreb te prvim žrtvama agresije na Sarajevo, Suadi Dilberović i Olgi Sučić.

Delegacije su danas poručile da se 2. maja 1992. godine, bez neke posebne organizirane odbrane, uspio zaustaviti pokolj koji bi uslijedio, ali i zauzimanje glavnog grada što bi na neki način značilo i da bi neprijatelj mogao okupirati BiH.

Međutim, tog dana počela je i najduža opsada jednog grada u historiji modernog ratovanja koja je trajala 1.425 dana kada je život izgubilo više od više od 11.500 ljudima među kojima su i ginuli mahom civili dok su čekali u redovima za vodu i hranu, ali 1.601 dijete.

Jedan od direktnih učesnika tih majskih događaja bio je i Almedin Miladin koji se u blizini Doma Oružanih snaga BiH sa svojim saborcima svjedočio uništavanju prvog oklopnog vozila Jugoslavenske narodne armije (JNA) uspješno spriječivši da se vojnici iz Kasarne Jajce iznad Sarajeva ujedine sa drugom vojnom oblasti.

"Bio je to dan D za odbranu državnosti i grada Sarajeva. Predvidjeli smo da će se sve to dogoditi bez ikakvih pouzdanih informacija, jer su veze bile prekinute, te su patriotske snage pružile otpor, ali tada se jasno pokazala i namjera JNA", kazao je Miladin.

Istočna Bosna