11
April

Dokaz da majke nisu same: Veliki broj tuzlanskih učenika dao podršku "Ženama Srebrenice"

Published in BiH

Mirnom protestu Srebreničanki priključilo se više od 50 učenika, ali i desetak profesora tuzlanske škole

 

FOTO: Faktor
 

Veliki broj učenika Medicinske škole iz Tuzle, kao i žene članice medžlisa iz Brčkog, Lukavca i Janje, priključilo se danas mirnom protestu udruženja "Žene Srebrenice" u centru Tuzle. Nakon dugo vremena velika kolona učesnika protesta poslala je jasnu poruku da žene, koje još traže oko 1.000 svojih najmilijih, nisu same.

- Priključiti se protestnoj šetnji je najmanje što možemo učiniti. Svake godine učenike prvih razreda naše škole vodimo u Memorijalni centar Potočari i oni o tome uče. Nastojat ćemo da se to nastavi jer je to naša obaveza - rekla je profesorica Medicinske škole Tuzla Lejla Kusturica Divjak.

Mirnom protestu Srebreničanki priključilo se više od 50 učenika, ali i desetak profesora tuzlanske škole.

- Preplavile su me emocije. Doći ovdje i pružiti podršku je najmanje što možemo uraditi. Kroz razgovor s majkama vidimo da su to još otvorene rane i bol koja ne prolazi - kaže Rasema Kajić, aktivistica pri Asocijaciji žena Medžlisa IZ Brčko.Potpredsjednica udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović zahvalila se danas svih građanima, posebno djeci, koji su došli da daju svoju podršku.

- Na ovaj način vidimo da ljudi slušaju naše poruke i dolaze da nam pomognu. Mi istinu znamo, ali nam je lakše kada imamo podršku u našoj borbi za pravdu. Bliži se još jedan 11. juli, ja ukopavam svoj jedinog brata. Majka je umrla, nije to dočekala. Do sada imamo 12 potvrđenih za ukop u Potočarima, ali pozivamo porodice da daju saglasnost za ukop. U komemorativnom centru stoji 100 nekompletnih posmrtnih ostataka, koji samo čekaju da neko donira uzorak DNK za identifikaciju, a za 50 identifikovanih tijela nema dozvole za ukop - rekla je Nura Begović.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna