30
Mart

Uposlenici SDP-a obratili se javnosti: Naša djeca nemaju šta jesti, spremaju nam i otkaze

Published in BiH

Kažete radnička smo partija? Želite zaštiti i popravljati radnička prava u državi BiH, a 70 posto uposlenika u SDP-u BiH radi na minimalnoj plaći, koju nismo dobili, ponavljamo 7 mjeseci, prisiljavate uposlene u centrali na penziju, usvajate odluke i prebacujete finansiranje na organizacije i kanton i pri tome bez radnog mjesta ostavljate 30 uposlenih, navodi se

 

Javnosti je odavno poznato da uposlenici u Centrali Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Sarajevu mjesecima nisu primili plaće te da su dugovanja te stranke po raznim osnovama odavno premašila milionski iznost. Kako se situacija očito nije popravila, oni su se, ili dio njih, obratili javnosti pismom potpisanim sa "uposlenici SDP-a BiH". Pismo uposlenika je danas stiglo na mailove nekoliko medijskih kuća. Prenosimo ga u cijelosti bez uredničkih intervencija:

 

-Ne pišemo u ime SDA, jer Vam ona za ovo nije kriva, nismo plaćenici, nego Vaši "uposlenici", nismo Lagumdžijini, Pudarićevi i ostalih saučesnika, nismo ni od jednog kandidata za člana Predsjedništva, jer je to sad aktuelno i iza nas ne stoji politika, niti bilo koja druga politička opcija, niko ne stoji iza nas, mi smo oni čija djeca više nemaju šta jesti, mi smo oni kojima isključuju struju, grijanje, nemamo zdravstveno liječenje, radimo bez ugovora, dolaze nam na vrata bankari, plijene nam imovinu, djeca nam ne odlaze u školu i studije zbog besparice, mi smo oni koji zbog svoje djece i svojih članova porodice nemaju šta izgubiti i kao takvi smo spremni na sve.

 

Dok Irfan Čengić, naš "poslodavac" ima vremena pored astronomske plate u Parlamentu FBiH za privatni biznis, dok Sašu Magazinovića službeno vozilo sa SDP-ovim gorivom i vozačem vozi i vraća sa mora i dok vozač, naš kolega kao cuko satima čeka njegovo dijete ispred škole, dok SDP plaća Mašiću cestarinu, putarinu službeni telefon i dok Predsjednik Nikšić, nema vremena za nas i dok Predsjednik i sekretar dolaze odvojeno na sastanke sa dva SDP-ova službena automobila trošeći SDP-ovo gorivo i dok se naši socijaldemokrati: delegati i zastupnici u PFBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH sa primanjima većim od 4 - 5000 KM slikaju i označavaju po najelitnijim i najskupljim destinacijama, naša djeca, naše porodice nemaju šta jesti, nismo dobili platu 7 mjeseci i kao nagradu za to spremaju nam OTKAZE!

 

Dobronamjerno smo godinama trpjeli dugovanja i sada kada se Budžet SDP BiH skoro uduplao, kada smo mi i naše porodice kao prvi na liniji udara širom BiH stali u odbrani ideje socijaldemokratije, stali u odbranu SDP BiH, Vi gospodo, pripremate otkaze za nas?

 

Kažete radnička smo partija? Želite zaštiti i popravljati radnička prava u državi BiH, a 70%  uposlenika u SDP BiH radi na minimalnoj plati, koju nismo dobili ponavljamo 7 mjeseci, prisiljavate uposlene u centrali na penziju, usvajate odluke i prebacujete finansiranje na organizacije i kanton i pri tome bez radnog mjesta ostavljate 30 uposlenih, na platni spisak i platu od 1200,00 KM postavljate Zorana Mikulića i Branku Đurić  bivše ministre u Vladi FBiH, koji su imali abnormalna primanja i sada Vas napuštaju, a nas tjerate ?

 

Predsjedniče Nikšiću, je li to socijaldemokratija, iako ste Predsjednik partije, trebalo bi i da ste najodgovorniji, ali u Vama vidimo ljudskost, Vi ste čovjek iz naroda i niste iskvareni i zlonamjerni nikad bili, znajte da ovo nije iz zle namjere, godinama trpimo i više ne možemo!

 

Dok ovo pismo pišemo, suze ne prestaju teći, jer nije to SDP BiH u kojem smo proveli svoje najljepše  godine, nije ovo socijaldemokratija, mi uposlenici nismo krivi za stanje u našoj firmi, mi smo radnici, a ne poslodavci i zato preuzmite odgovornost, očekujemo što hitniji iznalazak rješenja.

 

Za kraj, Predsjedniče, Generalni sekretaru, Mašiću, Magazinoviću, Mijatoviću, Zukane, Bećiroviću, Lazoviću, Zlatko, Segmedina, Lana, Karajbiću i ostali odgovorni ne dozvolite dodatnu blamažu za našu partiju i ne pokušavajte ništa demantovati, ne prisiljavajte  one radnike koji će od naših otkaza korist imati, riješite problem i sa zadovoljstvom ćemo mi kada se riješi status svih uposlenika informisati javnost.

 

Pozivamo neistomišljenike trenutnog rukovodstva, prije svega Zlatka Lagumdžiju, Eminu Abrahamsdotter, Svetozara Pudarića i druge da ne likuju, nego da se uključe u rješenje problema, a vrh partije dobro zna da iznešene informacije mogu znati samo uposleni i da ovo pismo nije anonimno, nego da ima puni legitimitet.

 

Izvor:  Faktor

Last modified on subota, 30 Mart 2019 21:58

Istočna Bosna