28
Mart

Budak kod Potočara - Ovca Mehe Avdića na svijet donijela janje sa šest nogu

Published in BiH

Operativnim zahvatom jagnjetu su uklonjene dvije noge koje su izrasle

 

 
 

Meho Avdić je penzioner koji živi u srebreničkom selu Budak kod Potočara. Od malih nogu je volio životinje i bavio se stočarstvom pored posla koji je radio. Sada je u penziji, 2002. godine se vratio u Budak i ponovo se počeo baviti stočarstvom.

 

Prije nekoliko dana svjedočio je neuobičajnom događaju, javlja Anadolu Agency (AA).

 

- Rano ujutro jedna ovca se počela janjiti, otišao sam da je obiđem. Ovca se nije mogla sama ojanjiti, pa sam joj pomogao. Kada sam vidio janje, nisam mogao vjerovati - imalo je šest nogu! Pokušalo je da ustane, ali nije moglo. Ista ovca je ojanjila još jedno janje i ono je uredu. Bio sam iznenađen, pa sam zovnuo veterinara. Nakon toga sam odnio janje u Bratunac veterinaru. Bilo je tu dosta ljudi, koji nisu mogli vjerovati šta vide. Ljudi, pravoslavci su se krstili kad su vidjeli - priča Avdić.

 

 

Kaže da su janjetu operativnim zahvatom uklonjene dvije noge koje su izrasle.

 

- Veterinar je pregledao janje i odlučio da operativnim zahvatom otkloni te dvije noge koje su izrasle. Uklonio ih je, dao mu injekcije. Rekao mi je - ako preživi tri dana da će biti dobro. Evo, već dvije sedmice je janjetu... Hranimo ga pomoću flašice. Još nije stabilno kao ostala janjad. Vidjet ćemo šta će biti... Volio bih da preživi - kaže Avdić. 

 

Kaže da je bio iznenađen kada je vidio janje sa šest nogu. 

 

- Nisam nikada čuo da janje bude sa šest nogu, a kamoli da sam vidio. Bilo je situacija da, recimo, janjetu fali dio uha, ali da ima šest nogu - to nisam vidio nikad!? Neobično je to sve, situacija da se čovjek zamisli? Božije davanje je da se tako rodi, ali i da preživi. Nekako sam se vezao za njega i pazimo ga - priča Avdić.

 

Meho kaže da se nakon rata vratio u Budak gdje živi, uređuje imanje i lijepo se osjeća. 

 

- Vratio sam se ovdje, živim, bavim se stočarstvom. Imam više od pedesetero ovaca s janjcima. I prije rata sam se bavio stočarstvom. Ovce sam uvijek najviše volio i nakon što sam se vratio, nabavio sam ih. Lijepo mi je ovdje, iako nas nema puno - poručuje Avdić. 

 

Izvor:   Anadolija

Istočna Bosna