27
Mart

Nakon izbora 2018. održali samo tri sjednice, ali su zato na putovanja potrošili 63.500 KM

Published in BiH

Rekorder po broju putovanja je Sead Kadić, koji je imao četiri službena puta, ali su državu najviše koštala putovanja Sifeta Podžića više od 7.000 KM

 
 

Od dana održavanja Općih izbora, 7. oktobra prošle godine, prošlo je više od pet mjeseci i u tom periodu održane su svega tri sjednice nekog od domova državnog Parlamenta i to konstituirajuća Zastupničkog, te konstituirajuća i jedna radna Doma naroda PSBiH. Dakle, Zastupnički dom je održao samo jednu sjednicu, onu na kojoj su im članovi Centralne izborne komisije uručili certifikate. 

Međutim, to nije omelo zastupnike i delegate, kako starih tako i novih saziva da u proteklom periodu putuju širom svijeta. Ukupno je na putovanja državnih parlamentaraca u spomenutom periodu potrošeno više od 63.000 KM. Od toga im je samo na ime dnevnica isplaćeno više od 14.000 maraka.

Ukupno su u navedenom periodu bila 22 službena putovanja. Išli su naši državni zastupnici i delegati kako po zemljama regije, odnosno u Zagreb, Beograd, Podgoricu, Skoplje..., ali su se mogli vidjeti i na veoma atraktivnim destinacijama, kao što su Pariz, London, Brisel, Ženeva, Antalija, Istanbul, Madrid, Beč...

Ukupno je u ova 22 službena putovanja učestvovalo 40 članova delegacija, odnosno 21 član Parlamenta BiH. Rekorder po broju putovanja je bivši član Doma naroda Sead Kadić. On je u proteklih pet mjeseci bio u Budimpešti, Skoplju, Ženevi i Briselu, odnosno imao je skoro po jedno putovanje mjesečno. Po tri putovanja imali su Sifet Podžić, Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Borjana Krišto i Nikola Lovrinović. Po dva puta su izvan BiH putovali Milica Marković, Damir Arnaut, Safet Softić, Mladen Bosić, Halid Genjac i Šemsudin Mehmedović, a Momčilo Novaković, Senad Šepić, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Asim Sarajlić, Fehim Škaljić, Aleksandra Pandurević, Snježana Novaković-Bursać i Ognjen Tadić su imali po jedno putovanje.

Zanimljivo je da nijedan dom u novom sazivu još nije oformio radna tijela, niti su razmatrali ijedan zakon ili bilo kakav dokument,  ali to nije smetalo njihovim članovima da već počnu koristiti blagodati putovanja po svijetu. Osim toga, posljednje sjednice starih saziva oba doma državnog Parlamenta održane su 17. septembra prošle godine, ali to nije omelo bivše zastupnike i delegate da putuju sve do održavanja konstituirajućih sjednica, kada su im i praktično prestali mandati u najvišem zakonodavnom tijelu države BiH.

Očekivano, Kadić je naplatio i najveći iznos dnevnica u spomenutom periodu, više od 1.500 KM, a više od 1.000 maraka dobili su još i Krišto (1.471 KM), Čolak (1.363 KM), Lovrinović (1.304 KM), Marković (1.050 KM) i Podžić (1.038 KM).

Ipak, nije Kadić najviše koštao državu zbog svojih putovanja. Uzimajući u obzir dnevnice, troškove smještaja i putovanja, najviše je potrošio Podžić, nešto više od 7.000 KM, a iza njega slijede Lovrinović i Čolak, na čija je službena putovanja potrošeno više od po 5.800 maraka. Ujedno ova tri parlamentarca su i jedini koji su u navedenom periodu potrošili više od 5.000 maraka na službena putovanja.

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna