25
Mart

Deset godina kako nas je napustio ratni komandant iz Zvornika Senahid Hadžić zvani Dokto

Published in BiH

drshDeset godina kako nas je napustio, pukovnik Armije BiH, Zlatni ljiljan i ratni komandant iz Zvornika Senahid Hadžić zvani Doktor.

 

Pored učešća u najtežim akcijama na ratištima, bit će upamćen i kao jedan od rijetkih komandanata koji je s grupom boraca iz Zvornika četiri puta ulazio u opkoljenu Srebrenicu noseći tamošnjim borcima potrebna sredstva veze, hranu...


Kao komandant 242. motorizovane zvorničke brigade, Hadžić je vodio i operacije prilikom proboja Srebreničana u julu 1995. godine. Preživio je pet ranjavanja. U njegovih 40 godina stala je rijetko bogata biografija. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a kraj rata dočekao na dužnosti komandanta 9. muslimanske brigade.


Kao pripadnik Drugog korpusa Armije BiH, Hadžić je prošao sve faze obuke u jedinicama NATO-a, a dobro poznavanje engleskog i njemačkog jezika doprinijelo je da kao član prvog bh. tima učestvuje u mirovnoj misiji UN-a u Eritreji. Pored brojnih priznanja dobitnik je i Medalje UN-a. Bio je i član aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice BiH. Iza njega su ostali supruga i sin.

Istočna Bosna