20
Mart

Danas je prvi dan proljeća, ali zima još nije rekla svoje

Published in BiH

Prema prvim procjenama meteorologa, proljeće će biti natprosječno toplo

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini postepeno razvedravanje očekuje se tokom dana, a u Bosni u večernjim satima.

U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u centralnim, istočnim, zapadnim i djelimično sjevernim područjima Bosne s kišom ili susnježicom.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnje temperature od -1 do 5, na jugu od 5 do 10, a dnevne od 6 do 12, na jugu od 14 do 19 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva sa slabom kišom ili susnježicom. Jutarnja temperatura oko 2, a dnevna oko 7 stepeni.
Stiže proljeće

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas u 22:58 sati počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen.

Danas je i proljetna ravnodnevnica kada su noć i dan približno iste dužine.

Ove godine dan početka proljeća podudara se sa fazom punog Mjeseca ili Supermjeseca, koji će biti oko 14 posto sjajniji nego što je inače.

Ovo je treći i posljednji Supermjesec ove godine, a sljedeći je 2020. godine.

Prema prvim procjenama meteorologa, proljeće će biti natprosječno toplo, a što se padavina tiče, biće u granicama prosjeka.

Istočna Bosna