04
Mart

Izet Arifović pred smrt ostavio pismo: "Jedini svjedok protiv mene je ciganin iz Bratunca plaćen da laže"

Published in BiH

 

Teško bolestan i potpuno svjestan da umire, zamolio prijatelje da pismo dostave Sudu i Tužilaštvu BiH, SIPA-i te udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice i borce

#

 

Mjesec od smrti Izeta Arifovića Ćize, kojeg je Sud BiH nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora zbog optužbi da je, navodno, u julu 1992. godine počinio ratni zločin nad dvojicom srpskih civila iz okolice Bratunca, u javnost je izašlo pismo koje je Arifović, teško bolestan i potpuno svjestan da umire, napisao s molbom da ga njegovi prijatelji dostave Sudu i Tužilaštvu BiH, SIPA-i, te udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice, kao i demobilisane borce, prenosi Avaz.

 

Arifović je umro prije mjesec  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

 

 

 

 

- Teško sam bolestan i odlučio sam se ovim pismom obratiti javnosti, posljednji put u životu, radi istine i svoje porodice. Istina je da nisam kriv i svima je poznato da nisam nikad u životu bio na lokaciji koja mi se stavlja na teret, a kamoli da sam učestvovao u bilo kakvom zločinu. Tužilaštvo i Sud BiH to dobro znaju, ali je neko odlučio da me osudi ni kriva ni dužna. Sramota - naveo je Arifović u pismu, opisujući način na koji je proglašen krivim.

 

 

Faksimil pisma koje je Izet Arifović ostavio iza sebe  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 
Faksimil pisma koje je Izet Arifović ostavio iza sebe
 

Naime, on je ustvrdio da je jedini svjedok Tužilaštva BiH u njegovom procesu bio (riječ je o zaštićenom svjedoku čije ime u pismu navodi, op. a.) „ciganin iz Bratunca, koji je plaćen i smješten u Beograd da laže protiv Bošnjaka iz Podrinja“ te dodaje da je riječ o osobi koja je glavni svjedok u mnogim sudskim procesima na Sudu BiH, kojim se, kako kaže, „upravlja iz Beograda“.

 

 Detalj iz sudnice tokom suđenja Arifoviću - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

Javnosti je već duže poznato da je zaštićeni svjedok koji je svjedočio protiv Arifovića svjedočio i u procesu protiv Nasera Orića, samo pod drugom oznakom. Riječ je o višestruko osuđivanom Bošnjaku, porijeklom iz Podrinja, koji se, pod nerazjašnjenim okolnostima, našao u Beogradu i postao „kredibilan svjedok“ u svim procesima koji se na Sudu BiH vode protiv podrinjskih Bošnjaka.

 

„Onima koji su mi montirali neka Bog isto vrati“

 

- Molim sve institucije BiH i iz međunarodne zajednice da provjere i utvrde da je prema meni i mojoj porodici počinjena nepravda i da sam optužen i osuđen kao nevin čovjek. Ponosan sam što sam bio borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, a istina je da nisam nikad počinio zločin. I na kraju molim dragog Boga da svi oni koji su meni montirali sudski proces i uništili moj život dožive istu sudbinu, oni i njihove porodice – napisao je na kraju Izet Arifović.

 

IB.com / AVAZ

 

Last modified on ponedjeljak, 04 Mart 2019 21:37

Istočna Bosna