17
Februar

Novi američki ambasador u BiH doputovao u Sarajevo

Published in BiH
Novomenovani ambasador SAD-a u BiH Eric George Nelson doputovao je danas u glavni grad naše zemlje.
 
5b5ad26e ed04 4cd8 b114 32a30a0a0a7e luca nelson 2 700x402
 
Uoči svog dolaska u BiH, gdje će dužnost preuzeti od dosadašnje američke ambasadorice Maureen Cormack, Nelson je uputio poruku građanima BiH kazavši, između ostalog, da će SAD nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje.
 
- Radujem se posjeti zajednicama širom BiH kako bih se upoznao sa historijom, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije. SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje, u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH - rekao je, između ostalog, ambasador Nelson.
 
Podsjećamo, novi američki ambasador u BiH zakletvu je položio 12. februara.
 
Polaganje zakletve novog američkog ambasadora u BiH
 
Radi se o karijernom (nestranačkom) višem službeniku State Departmenta, koji poslove diplomate obavlja još od 1980. godine.
 
Prije imenovanja za ambasadora u BiH, obnašao je funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.
 
Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018., izjavio je da će SAD ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta BiH, te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.
 
Nelson je služio u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na univerzitetu u Texasu.

Istočna Bosna