09
Februar

Maratonska sjednica: Žestoka rasprava u SDP-u o (ne)ulasku u vlast

Published in BiH

Više desetina govornika već je iznijelo svoje argumente o tome da li treba uzeti učešće u vasti ili ne.

sdp glavni odbor 1

U Sarajevu od 10 sati jutros traje sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP). Nermin Nikšić, prije sjednice kazao je da vrlo jasno želi reći da, što se tiče SDP-a BiH, žele da nastave ono što su u proteklom periodu kao velika ozbiljna politička partija pokazali.

“A, to je da ozbiljno i argumentirano raspravljamo o problemima u BiH i onome što jeste najvažnije, o problemima za građane BiH i da nakon toga donesemo odluke”, kazao je Nikšić.

I kako je najavio tako se desilo. Više desetina govornika već je iznijelo svoje argumente o tome da li treba uzeti učešće u vasti ili ne. Članovi Glavnog odbora iz Tuzlasnkog kantona, koji su sinoć donijeli odluku na Predsedništvu KO TK da se ide u vlast u prvom dijelu sjednice najviše su govorili.

Njihovi argumenti žestoko se suprotstavljaju drugim strujama unutar ove partije koja ne želi participirati u vlasti sa SDA. Kako stvari sada stoje sjednica GO neće biti gotova u narednih nekoliko sati s obzirom da ima još mnogo prijavljenih za raspravu.

Pritalice ideje ulaska u vlast ističu da je BH blok jedna lijepa priča koja je nastala poslije izbora, ali ona nije formalizirana. Dio BH bloka je rekao da ne žele da učestvuju u vlasti, međutim, odluke BH bloka ne obavezuju Glavni odbor SDP-a, jedan je od argumenata iz Tuzle.

Saša Magazinović, predsjednik GO kazao je i da će Glavni odbor usvojiti zaključke koji se odnose na čvrstu opredijeljenost SDP-a ka euroatlantskim integracijama, jedinstvu Bh. bloka i jedinstvu SDP-a u cijelosti.

– Tim odlukama sasvim jasno će biti potvrđena rastuća snaga SDP-a s prethodnih izbora, kao i dovoljan politički kapacitet da se na narednim lokalnim izborim učini novi iskorak – kazao je Magazinović.