09
Februar

Zasjedaju Glavni odbori SDA i SDP-a: U vlast ili u opoziciju?

Published in BiH

Stranka demokratske akcije ove godine održat će i 7. Kongres na kojem će se birati predsjednik SDA

U Sarajevu će danas biti održane sjednice Glavnog odbora dvije političke stranke Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije.

GO SDP BiH bit će održan u prostorijama SDP-a s početkom u 10 sati, dok će GO SDA početi u 11 sati u PC Unitic. GO SDP BiH sjednicu održava nakon što je BH blok u kojem su još Demokratska fronta i Naša stranka u utorak donio odluku da ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou. Sinoć je, pak, Predsjedništvo KO SDP Tuzla donijelo jednoglasnu odluku da se ide u vlast, kao četvrti građanski stub.

SDA je posljednju sjednicu GO održala u martu 2018. godine, a sjednice nije bilo ni nakon Općih izbora u BiH. Na obje sutrašnje sjednice očekuje se da će biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji, postizbornim koalicijama i formiranju vlasti, te o drugim pitanjima koja opterećuju BiH.

Stranka demokratske akcije ove godine održat će i 7. Kongres na kojem će se birati predsjednik SDA. Bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik SDA već je najavio svoju kandidaturu. Informacije koje je agencija Patria dobila iz vrha SDA bile su da će Kongres biti održan u septembru ili oktobru, iako je Izetbegović nedavno u intervjuu za BHT kazao da će on biti održan u maju. Sve upućuje na to da će i održavanje Kongresa SDA zavisiti od uspostave vlasti u BiH.

 

IB.com/Faktor.ba

Istočna Bosna