29
Januar

Salkić za N1: Kap je prelila čašu i mi smo morali pokrenuti inicijativu

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić (SDA) u razgovoru za N1 komentarisao je najavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

 

salkic

 

Kako je kazao, SDA već godinama govori o problemima u ovom entitetu kada je u pitanju položaj Bošnjaka.

 

"Nije se puno marilo na ono što smo govorili i probleme sa kojima se susrećemo ovdje. Sada kada mi želimo da pokrenemo inicijativu na bazi Ustava i zakona, sada se podigla prašina. Vjerujemo i ubijeđeni smo da oni koji vrše diskriminaciju nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru ovog entiteta, tu diskriminaciju crpe iz samog naziva entiteta i da odatle polazi čitav taj osjećaj unutar srpskog korpusa da je ovo srpski prostor, srpski entitet i da svi drugi nemaju šta ovdje raditi", kazao je Salkić za N1.

 

Poručio je ne rade ništa što je suprotvno Ustavu i zakonu i da zbog toga ne vide razloga za bilo kakve frustracije.

 

"Ne možete to stavljati u isti koš sa inicijativama da se ova zemlja podijeli, negiranjem Ustav BiH, nepoštivanjima zakona u BiH, to ipak ne ide jedno s drugim. Mi nikoga ne ugrožavamo, ničija prava ne oduzimamo, samo želimo da ostvarimo prava na ovom prostoru. Oni koji imaju malo duže pamćenje i vode evidenciju znaju da smo mi od 2002. godine, a prije toga i 1998. godine, gospodin Alija Izetbegović je pokrenuo proceduru pred Ustavnim sudom BiH, o proglašenju Bošnjaka, Srba i Hrvata na cijelom prostoru BiH. Mi smo od 2002., 2003., pokretali inicijative. Tako je promijenjena himna ovog entiteta, pa više nije himna 'Bože pravde', pa je promijenjen grb entiteta, pa su ukinuti prefiksi 'srpski'. U jednoj fazi 2004./05. razmišljalo se o pokretanju inicijative za promjenu naziva ovog entiteta", naveo je Salkić.

 

Kako je kazao, u tom trenutku dešavali su se ozbiljni procesi u BiH, procesi koji su išli ka integraciji, povezivanju, uspostavi boljih odnosa, pomirenju, zajedničkog života.

 

"Procijenjeno je da u tom trenutku to toliko nije ni važno jer procesi koji se dešavaju dovest će sami do takve jedne situacije u kojoj će i ime doći na red. Međutim, nakon 2006. vlast u ovom entitetu krenula je jednim putem radikalizacije, razvijanja osjećaja u javnosti da je ovaj entitet druga srpska država na Balkanu, krenule su aktivnosti svega što je bosansko, države BiH, negiranja bosanskog jezika pa i negiranja naziva Bošnjaci. Sve smo ovo trpili svih ovih godina računajući i očekujući da će upravo Vijeće za implementaciju mira, OHR i visoki predstavnik reagirati i spriječiti ove stvari. U ovom trenutku kap je prelila čašu i mi smo morali pokrenuti ovu inicijativu da bismo ukazali na ozbiljnost problema sa kojim se susrećemo i ozbiljnost problema koji proizilazi iz naziva entiteta", naveo je Salkić.

 

Kako je kazao, iznenađujuće su izjave visokog predstavnika.

 

"Zbog toga je potpuno za mene iznenađujuće da visoki predstavnik, da Vijeće za implementaciju mira, toliko daju osuđujućih izjava na jednu proceduru koja je predviđena Ustavom i zakonom. Ako oni ovako misle, onda trebaju da stave van snage mogućnosti da se izabrani predstavnici građana obraćaju Ustavnom sudu BiH po bilo kojem pitanju", naveo je Salkić.

 

N1

Last modified on utorak, 29 Januar 2019 21:42

Istočna Bosna