06
Januar

RAČUNICA U KLUBOVIMA NARODA: HOĆE LI RUKOVODSTVO SKUPŠTINE TK BITI BEZ BOŠNJAKA

Published in BiH

Pet stranaka koje su u procesu formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu žele za sedam dana, kada planiraju sazvati nastavak konstituirajuće sjednice, izabrati rukovodstvo Skupštine kantona. U tom procesu "koalicija 19" ima problem u Klubu Bošnjaka, gdje većinu imaju dvije stranke opozicije SDA i PDA.

Podsjećamo, vlast u TK želi formirati pet stranaka predvođenih SDP-om, koji ima deset skupštinskih zastupnika. Njihovi partneri su DF sa tri, te SBB, SBiH i Naša stranka sa po dva zastupnika. To je ukupno 19 zastupničkih ruku u Skupštini u kojoj je za većinu potrebno 18.

Odnos snaga u klubovima naroda

Klubovi Hrvata, Srba i ostalih imaju po dva člana i oni su svi članovi pet stranaka većine. U Klubu Bošnjaka stranke većine imaju 13 ruku, dok SDA i PDA imaju 16 zastupnika.

Zamišljeno je, saznaje Faktor, da predstavnik Hrvata u rukovodstvu Skupštine bude Vedrana Petrović (SDP), a Srba Žarko Vujović ili Slađan Ilić, obojica iz SDP-a. Stranke koje formiraju većinu žele da predstavnik Bošnjaka u rukovodstvu bude Mahir Mešalić iz DF-a, ali kako sada stvari stoje, to se neće desiti.

- Za nas je upitno i održavanje sjednice Skupštine narednog petka. Zvanično još nema poziva na Kolegij, bez kojeg nema ni sazivanja sjednice. Ukoliko do sjednice dođe mi nećemo podržati izbor Mahira Mešalića ili bilo koga drugog kandidata tih pet stranaka, s obzirom da nismo dio koalicione većine koju formira SDP i četiri male stranke - kaže Bego Gutić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Kandidati za predsjednika

Inače, procedura nalaže da svaki klub naroda predlaže po jednog kandidata za predsjednika Skupštine TK. Ti prijedlozi idu na potvrđivanje Skupštini. Nakon što Skupština potvrdi tri kandidata za predsjednika Skupštine iz reda tri naroda, oni između sebe biraju predsjednika, a druga dvojica obavljaju fukcije zamjenika predsjednika.

- PDA neće podržati Mahira Mešalića niti bilo kojeg kandidata iz "koalicije 19". Nema razloga za to - kaže Senad Alić, šef Kluba zastupnika PDA i dosadašnji predsjednik Skupštine TK.

On dodaje da odsustvo kandidata iz Kluba Bošnjaka ne mora biti prepreka u izboru rukovodstva, jer se taj izbor može obaviti i naknadno.

- Mjesto Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK može ostati i nepopunjeno, sve dok se ne usaglasi kandidat unutar kluba. To ne pravi nikakvu blokadu u daljnjem procesu. Predstavnici Srba i Hrvata u rukovodstvu Skupštine TK mogu insistirati da oni izaberu predsjednika. Odluka je na njima - kaže Alić.

Kandidati Hrvata i Srba za predsjednika Skupštine TK trebali bi biti iz SDP-a, tako da, ukoliko se bude išlo na opciju bez Bošnjaka, sve bi moglo proći glatko.



(Hayat/Foto: Ilustracija)

Istočna Bosna