14
Novembar

TK: SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH potpisali Sporazum o principima djelovanja

Published in BiH

U Tuzli će danas biti održana konstitutivna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona pa je ovaj federalni kanton prvi u kojem bi trebalo da bude uspostavljena vlast u skladu sa rezultatima oktobarskih izbora u BiH.


Uoči konstituirajuće sjednice kantonalne Skupštine, koja je zakazana za 10.00 sati, potpisan je okvirni sporazum o principima djelovanja "građanskog bloka" u Skupštini Tuzlanskog kantona između SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke i Stranke za BiH.

 

U ime Naše stranke, o sporazumu je pregovarao Mirsad Čamdžić, koji je o dokumentu rekao: „Ovaj dokument postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između ovih stranaka. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom. Radi se o principima čije će poštivanje nužno dovesti do spomenutoga.“

 

Stranke potpisnice su se obavezale da će ekspertni timovi koalicionih partnera u narednih trideset dana izraditi detaljni Program za djelovanje organa javne vlasti u TK.

 

Pred narednu sjednicu Skupštine TK planira se potpisivanje koalicionog sporazuma.

 

Najveći broj mandata u Tuzlanskom kantonu osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP), njih deset, zatim slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) – sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, dok su po dva poslanička mjesta pripala Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

 

Blok stranaka usaglasio je jučer principe djelovanja buduće parlamentarne većine u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK).

 

"Očekujemo da potvrdimo postojanje koalicije. Imamo koalicijski potencijal od 19 zastupničkih mjesta", potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić.

IB.com

Istočna Bosna