11
Novembar

TRAGEDIJA: DJEVOJČICA DŽEMILA PALA S BALKONA I POGINULA

Published in BiH

Slučaj se dogodio u Halleu (Sacshen-Anhalt, Njemačka), a za 15-godišnjakinju, Bild piše da je izbjegavala odlaske u školu, a vlasti su naložile njeno smještanje u odgovarajuću socijalnu ustanovu, gdje tinejdžerka očito nije željela ići.

U četvrtak ujutro, 10 minuta prije 8 sati, dva policajca su pokucala na vrata stana u kojem je djevojčica živjela s majkom Makediom B., 37-godišnjakinjom, i bratom Denisom (19). Brat se prisjetio da je njegova sestra tog dana sjedila u dnevnom boravku, još je bila u spavaćici, kad je policija pozvonila na vrata. Učenica je onda pobjegla u svoju sobu i popela se kroz prozor na balkon. U međuvremenu, majka je morala otvoriti vrata. – Policajci su vidjeli moju sestru kako stoji na ogradi balkona.

Oni su krenuli prema njoj pokušavajući je uhvatiti, ali se Džemila odjednom uspaničila i skočila – tužan je brat. Čini se da je ona pokušavala skočiti na komšijski balkon.

Pad sa šestog sprata pokazao se fatalnim. Tinejdžerka je pala na travnjak ispred stambenog bloka. Službenici su joj pružili prvu pomoć, pozvana je Hitna, koje je Džemilu prevezla u kliniku, ali svi napori medicinskog osoblja pokazali su se bezuspješni i mogla je biti samo proglašena smrt djevojčice.

Njemački mediji pišu da se akcija policijskih službenika pokazala katastrofalnom. I dok familija tuguje za djevojčicom, a dubok je šok za sve koji su uključeni u tragičan događaj u četvrtak… postavlja se pitanje, ko je kriv za smrt 15-godišnjakinje?

Istraga je u toku. Donekle je otežava činjenica da policajci na zadatku nisu nosili kamere na svom tijelu koje snimaju intervencije, jer su ti minijaturni uređaji u Njemačkoj dozvoljeni da se koriste samo na javnim mjestima.

Predstavnica za javnost policije Magdeburškog policijskog odjeljenja Beatrix Mertens nije mogla precizirati, odnosno reći kakvi bi rezultati te istrage mogli biti i eventualna odgovornost policajaca.

S druge strane, shrvani majka i brat Džemile su ogorčeni. «Ne možete raditi to. Izgubila sam zauvijek svoju voljenu kćerku», izjavila je majka Makedia, a brat Denis najavio je pokretanje sudske tužbe protiv odgovornih.

(Hayat/Foto: Screenshot)

Istočna Bosna