09
Novembar

Ubistvo učiteljice Fatime i njenih učenika Adisa, Vedada i Feđe

Published in BiH

Na današnji dan, 9. novembra 1993. godine, granatom ispaljenom sa položaja Karadžićevih i Mladićevih artiljeraca, na Trgu ZAVNOBIH-a u Sarajevu, ubijena je nastavnica Fatima Gunić i tri njena učenika: Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić. Vedad Mujkanović ubijen je sa olovkom u ruci. U masakru su teže ili lakše ranjena još 23 učenika.

Fatima je bila supruga slavnog bosanskog novinara i putopisca Vehida Gunića. U velikom intervjuu za Patriju prisjetio se te tragedije koja mu je razorila život: „Svirepo ubistvo moje rahmetli Fatime na njenom posljednjem času među učenicima, ubistvo njenih učenika i ranjavanje mnogih učenika, sigurno su snažni razlog moje stalne uznemirenosti, patnje i traganja za nekom istinom i razlozima zbog koji smo mi, kao najeuropskiji narod, osuđeni na stalni progon, stradanja i patnje. Može li biti monstruozniji zločin od ubistva učiteljice na najčasnijem zadatku, na času, među učenicima? To nije bila slučajno zalutala granata, nego navođena granata“, sjećao se Vehid.

Sva ubijena i izranjavana djeca imala su tek desetak godina. Danas bi imali svoju djecu. Škola nosi naziv “Fatima Gunić”, u znak sjećanaj na ovaj masakr. Nedaleko od škole, istog dana u teškom granatiranju grada poginulo je još pet, a ranjena su 42 građanina Sarajeva.

Patria

Istočna Bosna