04
Juli

Salkić o vraćanju grba s dvoglavim orlom: Žele privikavati građane da su dio Srbije, a ne BiH

Published in BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a, kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne "Bože pravde".


Poslanik u NSRS Ramiz Salkić je izjavio za Fenu da je usvojen nacrt zakona koji će ponovno doći na raspravu u Narodnoj skupštini.


"Mi ćemo ponovno ukazati na neprihvatljivost da ono što je zabranjeno odlukom Ustavnog suda i proglašeno kao diskriminirajuće postane dio manifestacija, dio aktivnosti koje će se provoditi na različitim mjestima", kazao je Salkić.

 

Narodna skupština Republike Srpske vratila grb sa dvoglavim orlom i himnu Bože pravde


Istaknuo je kako je neprihvatljivo da grb, koji je od strane Ustavnog suda proglašen diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu RS. Isto tako, dodao je da je neprihvatljivo izvođenje himne "Bože pravde".

 

"Ovdje se pokušava stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija koja je svojstvena Srbiji, da bude prihvatljiva na prostoru ovog entiteta i da se stvara osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija i da se, na neki način, stanovništvo u ovom entitetu privikava da je u Srbiji, da nije dio BiH. Posebno imajući u vidu činjenicu da se apsolutno izbjegava isticanje državnih obilježja na bilo kojoj manifestaciji, u javnom prostoru, na mnogim javnim ustanovama. Tako da je ovdje jasna tendencija da se kroz ovaj zakon ojača prisustvo Srbije i stvori osjećaj pripadnosti ovog entiteta Srbiji", mišljenja je Salkić.

 

Upitan šta se može učiniti ukoliko zakon u konačnici bude usvojen u NSRS, Salkić je odgovorio da će biti iskorišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda i pred Ustavnim sudom ovog entiteta, ali i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se ukazalo na činjenicu da se pokušava odluka Ustavnog suda izvrgnuti ruglu i da se, bez obzira na postojanje odluke Ustavnog suda i proglašenja diskriminatorskim ovih obilježja, ona ponovno stave u upotrebu i budu dio prostora u kojem mi živimo.

 

Podsjetimo, NSRS je glasovima većine zastupnika usvojio izmjene Zakona o grbu kojim se uvodi tzv. grb Nemanjića s dvoglavim orlom.

 

Također, navedeno je kako se vraća himna Bože pravde koju koristi i Srbija.

 

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a. Očekivati je da će izmjene biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

 

Zakon je usvojen sa 56 glasova, za tri glasa protiv i bez suzdržanih glasova.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NSRS-a 2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna RS-a.

Istočna Bosna