21
Mart

I nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, čeka nas još dosta posla: Ovo su koraci koji slijede

Published in BiH
Nadovezujući se na preporuku Evropske komisije od 12. marta, Evropsko vijeće donosi odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, piše u nacrtu zaključaka Evropskog vijeća, koji trebaju biti usvojeni na dvodnevnom zasjedanju 21. i 22. marta, a koje je objavio portal Politico.
 
Ipak, dodaje se da pozivaju da pregovarački okvir bude usvojen onda kada BiH poduzme relevantne korake navedene u preporuci Komisije.
 
No nakon političke odluke o otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji vjerovatno će proći dosta vremena do samog eventualnog članstva.
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u izjavi novinarima u Briselu danas između ostalog pojasnio ovaj proces.
 
- Nakon što se na najvišem nivou donese odluka o otvaranju pregovora, koraci koji slijede jesu da Evropska komisija pripremi pregovarački okvir koji ide na različite strukture i različite nivoe Vijeća na kojim se raspravlja i on se usvaja. Kada se usvoji, ide odluka o početku pregovora i konkretnom datumu međuvladine konferencije – rekao je Plenković.
 
Istakao je i da je ova odluka o pristupnim pregovorima, koja se danas donosi, historijskog karaktera za Bosnu i Hercegovinu, te da u ovom trenutku rade sve da je sve države članice podrže.
 
Dvodnevno zasjedanje počinje danas, u toku je dolazak premijera i predsjednika država članica, koji su redom dali podršku Bosni i Hercegovini.
 
Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je da će oni podržati prijedlog Evropske komisije, ali i da je prije samog pregovaračkog okvira potrebno ispuniti zahtjeve Evropske komisije.
 
- BiH je napravila napredak, ali istovremeno mora uraditi mnogo više. Uvjeren da će to moći. Nisu urađeni svi od 14 prioriteta. Jeste dovoljno da se otvore pregovori, ali ne i za saglasnost za pregovarački okvir - dodao je Rutte.
 
Lideri Austrije, Njemačke, Španije, Luksemburga i Irske podržali su također otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uoči sjednice Evropskog vijeća u Briselu.

Istočna Bosna