30
Januar

Šta je s istragom o posmrtnim ostacima nađenim u Brčkom?

Published in BiH

U Udruženju "Majke enklave Srebrenica i Žepa" kažu za Radio Slobodna Evropa kako će od glavnog tužioca Bosne i Hercegovine na sastanku 6. februara zatražiti informaciju u vezi sa istragom o pronalasku nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

 

Posmrtni ostaci su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom u septembru prošle godine.

 

Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa iz Instituta za nestale osobe BiH 30. januara, ovo je utvrđeno nakon ekshumacije i na osnovu DNK analize.

 

Žrtve su već ranije identifikovane i ukopane u Potočarima, a porodice će tek biti obaviještene.

 

Nekompletni ostaci ove dvije žrtve ekshumirani su 2000.godine.

 

"Je li to ljudski um mogao uraditi, takav monstrum da to uradi. Sramota za sve, i one koji ga podržavaju. Ništa nas više ne iznenađuje. Niko se nije javno izvinio i ogradio zbog takvog monstruma njegovog postupka", kazala je za Radio Slobodna Evropa Munira Subašić, predsjednica Udruženja.

 

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Podrinje iz Bratunca, koja je u genocidu izgubila 23 člana porodice, kaže za Radio Slobodna Evropa kako joj je neshvatljvo da je doktor mogao skrivati posmrtne ostatke.

 

"Ti budeš sretan ako pronađeš jednu kost, drugačije je, to je osoba koja je nestala 1995., dobila je svoj identitet. Ja sam svog muža ukopala na prvoj dženazi 31. marta 2003. u Memorijalnom centru u Potočarima, i falila mu je lijeva podlaktica. Porodica moli boga da nađe barem jednu kost, da može barem malo duše smirit'", kaže Šuhra.

 

I Suljo Čakanović, koji je 1995. preživio genocid u Srebrenici, navodi da je "za svaku osudu" to što je uradio dokto u Brčkom.

 

"On se pokazao kao neki Mengele koji će vršiti istraživanja na nevino ubijenim ljudima. Ovaj doktor treba za svoja djela odgovarati pred sudom i da dobije adekvatnu kaznu, on ne bi trebao biti više zdravstveni radnik", kaže Čakanović.

 

Podjstimo, doktor iz Brčkog, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, je u svom dvorištu, prema sopstvenom priznanju, skrivao zakopane kosti jedne od žrtava. Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića zakopane su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

 

Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ambulantu.

 

Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema naredbi Suda BiH.

 

Mraović je u septembru prošle godine izjavio za Radio Slobodna Evropa da "ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju", navodeći da su kosti korištene za "planiranje operacija".

 

"Ja sam ih koristio u bolnici, koristio za planiranje operacija, oni su valjali stotinama ljudi", rekao je Mraović za Radio Slobodna Evropa u kratkom telefonskom razgovoru, ne objašnjavajući na koji način ih je koristio.

 

Iz državnog Tužilaštva je u septembru potvrđeno za Radio Slobodna Evropa da je istraga u toku, ali nema dodatnih informacija o predmetu.

 

Skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.

 

Posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, gdje je prema presudama međunarodnih i domaćih sudova u julu 1995. ubijeno više od 8.000 ljudi, nakon rata su pronađeni u više od 80 masovnih grobnica širom srednjeg Podrinja.

 

(RSE)

Istočna Bosna