13
Januar

Helez proziva kolege iz "Trojke": Ja ću prijaviti Dodika, Goganovića i pukovnika OSBiH, šta oni rade?

Published in BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govoreći o paradi povodom neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci te ministrima koji su prisustvovali ovom obilježavanju naveo je kako je pravnicima dao zadatak da mu pripreme nekoliko krivičnih prijava.


- Odmah 10. januara sam pozvao najjače advokate u državi i pitao sam ih šta da uradim. Slušao sam Valeriju Galić prije toga da je neprovođenje oduka Ustavnog suda BiH krivično djelo. Samim time svi koji su organizovali i slavili neustavni dan su počinili krivično djelo, međutim sve se to treba uvezati i dokazati. Dao sam pravnicima da mi urade nekoliko krivičnih prijava - rekao je Helez za Face TV.

 

Dodao je da će tri sigurno biti podnesene.

 

- Podnosim ih ja Zukan Helez kao ministar odbrane, jer ako prešutimo to onda ide dalje. Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Dodika, protiv svog zamjenika Aleksandra Goganovića, nekoliko puta sam ga upozoravao i jednog pukovnika koji je bio u jednom od ešalona.


Postavljam pitanje bh. javnosti i svima, šta rade ostale kolege ministri? Taj dan većina ljudi srpske nacionalnosti uposlenih u institucijama nisu bili na poslu, ne samo Ministarstva odbrane. Svi na to šute. Da se razumijemo, oni su svi uzeli bolovanje, godišnji odmor, i sve je to u skladu sa zakonom, s tog aspekta im ništa ne možemo, ali s drugog aspekta možemo - govori on.

 

Također, zapitao se i zašto članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović ne prijave Željku Cvijanović koja je bila na paradi.

 

- To trebaju oni, koji su zajedno s njom vrhovni komandanti Oružanih snaga. Oni su faktički meni šef. Mene novinari pitaju, ja kažem pa zovite njih. Kažu mi da se ne javljaju. Pa mogu i ja da se ne javim - govori on.

 

Upitan je i za komentar o odsustvu konkretnih poteza i reakcija "Trojke".

 

- Prepostavljam da je to kako bi se održala koalicija, kako bi se usvojili zakoni do marta… - govori Helez.

 

Na pitanje "šta će nam zakoni ako je situacija, kako kažete, opasna?" odgovorio je:

 

- Ima li išta opasnije za državu od toga da neko kaže da će je pocijepati? Nađite mi jedan primjer države u svijetu gdje je neko zaprijetio da će se otcijepiti a da je prošlo bez sukoba. Znamo svi da je Dodik pripremio sve za otcjepljenje. Rekao je da čeka da pobijedi Trump i da će se otcijepiti, i sad mi treba da sjedimo mirno i da čekamo.

 

Helez se tokom gostovanja osvrnuo i na božićni prijem koji je organizovala Cvijanović u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu.

 

- Da je Željka Cvijanović organizovala božićni prijem u Predsjedništvu, ja bih otišao. To što organizuje tamo u nekim šupama, neću otići nikad - kazao je Helez.

 

Na konstataciju Hadžifejzovića da su njegove kolege iz "Trojke" prisustvovale prijemu, Helez je odgovorio:

 

- Neka su, to je njihova odluka, mene to ne zanima.

 

Face TV

Istočna Bosna