29
Septembar

Nogometni savez potvrdio: Savo Milošević je novi selektor reprezentacije BiH

Published in BiH

Srbijanski nogometni stručnjak Savo Milošević (50) je danas postao novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je na sjednici koja je održana danas u 11 sati dao povjerenje Miloševiću da sjedne na užarenu klupu našeg nacionalnog tima.

 

Milošević je tako postao treći selektor Zmajeva ove godine nakon što su njegovi prethodnici Faruk Hadžibegić i Meho Kodro smijenjeni nakon četiri, odnosno dvije utakmice.

 

U 13:30 sati će se predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković obratiti medijima, a nije isključeno i da to isto učini i Milošević.

 

Pedesetogodišnji Bijeljinac je tokom igračke karijere važio za jednog od najboljih balkanskih napadača, a za reprezentaciju SR Jugoslavije, a potom Srbije i Crne Gore, te Srbije je u 102 nastupa postigao 37 pogodaka i treći je na listama igrača s najviše nastupa i pogodaka u historiji Srbije koja uključuje i SFR Jugoslaviju.

 

Za razliku od igračke karijere u kojoj je nastupao za Partizan, Aston Villu, Zaragozu, Parmu, Espanyol, Celtu, Osasunu i Rubin Kazanj, Milošević se ne može pohvaliti izuzetno uspješnom trenerskom karijerom.

 

Prvi trenerski angažman je imao sa 46 godina u Partizanu kojeg je vodio od 28. marta 2019. do 1. septembra 2020. godine kada je podnio neopozivu ostavku. U 67 utakmica je upisao 43 pobjede, 8 remija i 16 poraza, te je osvojio jedan Kup Srbije.

 

Drugi i posljednji angažman prije sjedanja na klupu Zmajeva Milošević je imao u ljubljanskoj Olimpiji koju je tokom 2020. godine vodio samo četiri mjeseca i nakon 12. kola je dobio otkaz.

 

Milošević će na klupi Zmajeva debitovati već 13. oktobra kada naša selekcija gostuje Lihtenštajnu u Vaduzu u sedmom kolu kvalifikacija za Euro.

 

S obzirom da Zmajevi ne mogu kroz kvalifikacije otići na Euro, Milošević će preostale četiri utakmice u ovom ciklusu iskoristiti kao pripreme za utakmice baraža koje nas očekuju početkom iduće godine.

Istočna Bosna