24
Septembar

Ljekari u RS šute o dr. Mraoviću: Otkuda kosti u dvorištu!?

Published in BiH

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića ...


Prof. dr. Šekib Umihanić, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član Boarda Udruženja otorinolaringologa Balkana, pozvao je predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike Srpske, prof. dr. Sinišu Maksimovića da informiše javnost šta je Komora poduzela u slučaju "neetičkog ponašanja dr. Nebojše Mraovića u čijem su dvorištu pronađeni posmrtni ostaci neidentifikovane osobe za koju se vjeruje da se radi o ubijenom Bošnjaku s područja Srebrenice.

 

U otvorenom pismu prof. dr. Umihanić podsjeća da je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine 20. septembra saopćio kako se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko Distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe.

 

- Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine - navodi dr. Umihanić, ističući da su kosti žrtava genocida, koji su počinile Vojska RS i dijelovi MUP-a RS, još uvijek su svuda rasute te da u proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne.

 

- Ne postoje riječi kojima bismo objasnili čin našega kolege ortopeda dr. Mraovića, koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijela donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta. Dr. Mraović je nakon "istraživanja", svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini - navodi u pismu dr. Umihanić.

 

Stoga je, u svoje ime i ime kolega, pozvao akademsku zajednicu Republike Srpske da se odredi spram ovoga slučaja.

 

- Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse. Pozivam i ostale kolege iz RS koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno.

 

Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga - ističe prof. dr. Šekib Umihanić.

Istočna Bosna