- 30. juni 2023. godine, Garden City hotel Konjic, na sastanku koalicije SNSD-HDZ-Trojka, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je po izjavama prisutnih i sopstvenom priznanju opsovao genocid

 

S obzirom na to da dosad, prema dostupnim informacijama, niko zvanično nije prijavio Milorada Dodika kao počinioca krivičnog djela po članu 145. a Krivičnog zakona BiH i/ili članu 163. Krivičnog zakona FBiH za negiranje genocida uputit ću u narednim danima kao građanin Bosne i Hercegovine dvije krivične prijave protiv Milorada (Bogoljuba) Dodika, rođenog 12. 3. 1959.godine u Banjoj Luci - najavio je Duvnjak u objavi na svom Facebook profilu.

 

Dodaje da jedna krivična prijava ide prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine a druga krivična prijava nadležnom kantonalnom tužilaštvu.

 
 
 

- Jedna krivična prijava za Tužilaštvo BiH (po odredbama KZ BiH - Inzkova dopuna iz 2021. godine) i jedna krivična prijava nadležnom kantonalnom tužilaštvu (po odredbama KZ FBiH čiji sam bio lično predlagač 2014. godine).

 

Obrazloženje je da u dužem vremenskom periodu navedena osoba negira genocid, izvrgava žrtve ruglu, vrijeđa njihove porodice, nipodaštava sudskim putem utvrđene i dokazane činjenice. Dno ispod kojeg nije mogao ići dalje bilo je psovanje genocida u Konjicu 30. juna ove godine. Beskrupulozna verbalna agresija je toliko poremećena i opasna, jer osim anticivilizacijskog i patološkog negiranja genocida, posredno i neposredno izaziva i podstiče nasilje, netrpeljivost, mržnju i razdor, te utječe na ukupno pomirenje i normalan život svih naroda i građana u državi Bosni i Hercegovini - naveo je Duvnjak i poručio:

 

- Krajnje je vrijeme da legalnim sredstvima pravosudne institucije zaustave rušilački i huškački pohod na mir i na državu.