30
Maj

Prelet američkih bombardera poruka podrške Bosni i Hercegovini

Published in BiH

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas su izvršili niski prelet iznad Sarajeva kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Kako je navedeno to je znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

 

“Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu”, saopštio je jučer general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

 

Osim preleta letjelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

 

Na Grdonju su preletu prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez, američki ambasador Michael Murphy.

 

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force). Misije u sklopu ove operacije omogućavaju zrakoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

 

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Istočna Bosna