09
April

Borenović: Borrell mi je potvrdio da je BIH uvela sankcije Rusiji

Published in BiH

Državni parlamentarac i predsjednik PDP-a Branislav Borenović je izjavio da mu je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji.

 

Kako su saopćili iz PDP-a, Borrellov odgovor je bio vrlo jasan - Bosna i Hercegovina se pridružila EU u sankcijama Rusiji. Borenović je podsjetio da već skoro godinu dana od Vijeća ministara ne može da dobije odgovor na zastupničko pitanje o sankcijama.

 

Tvrdi da to blokiraju ministri iz SNSD-a, kako je naglasio, vjerovatno u strahu od istine, pa je iz tog razloga pisao Borrellu.

 

"Bosna i Hercegovina se pridružila u deset paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija do sankcija protiv pojedinaca. i to tokom ove i prošle godine, osim u jednoj izjavi", ukazao je.

 

Budući da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vodi vanjsku politiku, kako je istakao, može se slobodno reći da gdje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) stao, članica Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je nastavila da se kao vlast kontinuiteta na nivou Bosne i Hercegovine pridružuju sankcijama protiv Rusije.

 

Borenović je naveo da je iz odgovora i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente, koje je dobio, nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama.

 

"Koliko god galamili, lagali i prikrivali svoje djelovanje, jer da nemaju šta da kriju dobio bih odgovor na zastupničko pitanje, uvijek postoji način da se dođe do istine. Gospodin Borrell nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija", poručio je.

 

Najavio je da će u narednim danima vrlo detaljno govoriti o ovom pitanju sa ciljem da istina bude u potpunosti dostupna javnosti, saopćili su iz PDP-a.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna