05
Oktobar

Islamska zajednica poručila Čoviću: Prestanite sijati razdor

Published in BiH
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini reagirala je na neutemeljene optužbe gosp. Dragana Čovića koje je iznio gostujući 3. 10. 2022. godine na HRT-u. 
 
Naime, Čović je odgovarajući na pitanja novinara Ivice Đuzela, između ostaloga, rekao: 
 
„... Trebate pratiti u posljednjih mjesec dva dana kako su se usmjeravali glasovi, naputci i zabilješke koje su išle u svaku porodicu, čak i od Islamske zajednice sa vrlo jasnim porukama koliko glasova ide porodici Izetbegović koliko ide Komšiću, da ne bude greške, pa tako i u inostranstvu, i na razne druge načine, znači ne treba se uopće zamarati da mi dostignemo te brojke.“ 
 
U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže kako gospodin Čović nastavlja ponavljati notornu neistinu o navodnom uplitanju IZ u BiH u izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i da to čini bez ikakvog dokaza i nakon što je takve tvrdnje Islamska zajednica u više navrata demantirala i pozivala ga da na ovakav način ne narušava dobre odnose među vjerskim zajednicama i ne vrši pritisak na Islamsku zajednicu. 
 
Nadalje se u saopćenju navodi kako Sabor Islamske zajednice, Vijeće muftija, Ustavni sud Islamske zajednice i Rijaset Islamske zajednice, osim reisul-uleme, svojim odlukama, zaključcima i smjernicama predstavljaju i tumače poziciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da je njen stav o uplitanju u političke procese jasan svim dobronamjernim ljudima. 
 
Islamska zajednica poziva gospodina Dragana Čovića da, ukoliko posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu iste predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu, a ako smatra da ima elemenata krivične ili bilo koje druge odgovornosti, i nadležnim pravosudnim organima. U protivnom, Islamska zajednica traži od gospodina Čovića da prestane sa lažnim optužbama i sijanjem razdora među vjerskim zajednicama, narodima i građanima. 
 
- Da postoje bilo kakvi dokazi o takvom političkom angažmanu bilo kojeg zvaničnika IZ u BiH bi bila sprema u skladu sa svojim procedurama takve postupke sankcionirati - kaže se u saopćenju IZ u BiH. 
 
Navodi se i kako, nažalost, ovo nije prvi put da predstavnici radikalne nacionalističke politike među Hrvatima nesonovano i bez posljedica optužuju Islamsku zajednicu kako bi stvarali tenzije u društvu i narušavali dobrosusjedske odnose. Podsjeća se kako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neutemeljeno govorila o hiljadama povratnika iz tzv. ISIL-a u BiH. Neki drugi predsjednici su rasistički govorili o „prvo sapunu pa onda parfemu“. Neki su govorili o tome kako se islam u Bosni mijenja, radikalizira i da su muslimani drugačiji sada nego oni prije rata. Optuživali su Bosnu i Hercegovinu za veze sa muslimanskim svijetom u vrijeme kada su i sami nastojali sa istim tim zemljama graditi saradnju na svim poljima itd. 
 
Sve to, navodi se u saopćenju, ukazuje na to da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na sistematskom udaru zlonamjernih politika iz reda hrvatskog naroda koje svoj politički angažman temelje na sijanju vjerske, nacionalne i svake druge mržnje i razdora. 
 
Nadalje se kaže kako je, i pored svega, „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini opredijeljena za razvoj iskrene dobrosusjedske saradnje sa bosanskohercegovačkim katolicima. Predstavnici Islamske zajednice, na čelu s reisul-ulemom, u svim susretima i razgovorima s crkvenim poglavarima u Hrvatskoj, kao i s predstavnicima države (nedavno premijer Plenković) nude svaki oblik saradnje kako bi se gradilo povjerenje među narodima, a prije svega vjernicima u Bosni i Hercegovini, što je temeljna misija Islamske zajednice. 
 
Podsjeća se i da Islamska zajednica zajedno sa predstavnicima Katoličke crkve učestvuje u radu Međureligijskog vijeća, a usko sarađuje i na bilateralnom planu i da bi narušavanje tih odnosa, na čemu insistiraju neki politički predstavnici Hrvata, imalo dalekosežne posljedice.
  
- Tražimo od Vas da ne kvarite dobre odnose među vjerskim zajednicama u domovini i regionu i da prestanete Islamsku zajednicu bezuspješno gurati na neke druge strane izvan evropskih perspektiva, jer to nećete uspjeti. Šteta će biti nepovratna ako nastavite kvariti naše odnose s Katoličkom crkvom. Uvjereni smo da će se i Katolička crkva suprotstaviti takvom pokušaju - kaže se na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
 
 
(Vijesti.ba / Mina)

Last modified on srijeda, 05 Oktobar 2022 17:41

Istočna Bosna