04
Oktobar

Ubjedljiva pobjeda SDA u TK: Sa partnerima iz DF, SBiH i SD ima komotnu većinu

Published in BiH
Prema podacima CIK-a, SDA je odnijela ubjedljivu pobjedu na izborima za Skupštinu Tuzlanskog kantona, dok je SDP doživio veliku pad u odnosu na prošle izbore. 

Gotovo je izvjesno da će SDA sa 13 osvojenih mjesta u Skupštini TK i dalje voditi procese u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH. Pogotovo zna li se da su aktuelni partneri SDA u TK osvojili također značajan broj mandata. Naime, DF je osvojio 4 mandata, SD 2 i SBiH 2. Ove četiri stranke trenutno čine Vladu TK i nakon ovih izbora u Skupštini bi, po svemu sudeći, trebali imati ubjedljivu većinu od 21 zastupnika. Podsjetimo, Vladu u TK formira većina od 18, pa pomenuta koalicija ima više nego dovoljno.

 

U TK je drugi SDP sa 7 osvojenih mandata, što znači da je izgubio čak tri mandata u odnosu na prošle izbore. PDA ima 4, NIP 2, te Naša stranka jedan mandat.

 

S obzirom na koaliciju u TK koja očigledno ima podršku birača, već se govori i o sličnom scenariju na nivou KS, ukoliko to rezultati budu pratili. Naime, u Kantonu Sarajevo SDA bi mogla imati 8 mandata, SBiH 5, a DF 4. To bi u konačnici bilo 17 mandata, što govori da bi za većinu bio potreban još jedan kojeg bi eventualno mogao osigurati NES.(Vijesti.ba)

Istočna Bosna