26
Januar

Izetbegović nakon sastanka: HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome

Published in BiH

Ovom prilikom osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi se predstavnici Republike Srpske mogli vratiti u državne institucije ako se u Parlamentu usvoje izmjene Izbornog zakona, te da se ni jedan entitet ne smije nazivati genocidnim

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom, najavio da će sastanak o izmjenama Izbornog zakona biti nastavljen u Neumu, gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka.

 

Očekuje da bi se na tom sastanku mogao napraviti pomak ako, kako kaže, bude dovoljno odgovornosti.

– Dakle, gdje je izlaz iz svega ovoga? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100 posto tema koje se odnose na Federaciju jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH. Ako bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definisaniji vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u Federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo – istakao je Izetbegović.

Naglasio je da postoje prijedlozi HDZ-a, koji su, po njegovim riječima, tri koraka unatrag.

 

– Očekujemo konačno da se shvati da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine – navodi Izetbegović.

Dodaje da na današnjem sastanku o izmjenama Izbornog zakona nije predstavljen nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je “Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

– HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti – poručio je Izetbegović.

 

Ovom prilikom osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi se predstavnici Republike Srpske mogli vratiti u državne institucije ako se u Parlamentu usvoje izmjene Izbornog zakona, te da se ni jedan entitet ne smije nazivati genocidnim.

– Mislim da Dodik i ljudi oko njega traže način da se vrate u Parlamentarnu skupštinu BiH i mi to podržavamo. Nikada nismo jedan narod, naprimjer srpski narod nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali genocidnom. Mi smo je prihvatili 1995. u Dejtonu, a znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involvirana gotovo cijela politička struktura i vojna i svaka druga koja će poslije uspostaviti RS. Nemamo namjeru vrijeđati entitet, niti kompletan srpski narod, tako da to jeste izbor koji trenutno imamo – podvukao je Izetbegović.

Istočna Bosna