23
Decembar

Salkić: Da su Dodik i njemu slični smijenjeni na vrijeme danas bi svi građani u BiH bili slobodniji i sretniji

Published in BiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, otkrio je da mu je na sastanku 8. septembra ove godine u Banjoj Luci Marianne Berecz, koja se predstavila kao druga zamjenica visokog predstavnika, kazala da  bi  Bošnjaci u budućnosti mogli imati veliku štetu od odluke Valentina Inzka da dopuni Krivični zakon Bosne i Hercegovine odredbama o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

 

- Ona se tada izjasnila da je bila protiv da se ovakva odluka donese i da je veći dio međunarodne zajednice bio protiv odluke Valentina Inzka, te da se radi o ličnoj odluci visokog predstavnika Inzka.

 

Njen stav je da je u Srebrenici presuđen genocid, ali da to ne znači da treba zabraniti mogućnost negiranja, i da je to ipak lokalni incident.

 

Ova gospođa je predstavnica Mađarske pri OHR-u.

 

Kazao je da je na istom sastanku tražila da Bošnjaci prestanu tražiti od visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni Milorada Dodika.

 

- Koliko samo ima ovakvih predstavnika međunarodne zajednice koji direktno ili indirektno podržavaju one koji negiraju genocid, nagrađuju i veličaju presuđene ratne zločince i zalažu se za anticivilizacijske vrijednosti.

 

Naglasio je da njegova izjava ima za cilj da podstakne sve one koji razgovaraju sa predstavnicima međunarodne zajednice, koji su direktno ili indirektno na strani separatista i negatora genocida, da ih se javno imenuje.

 

- Da su prethodni, a i sadašnji visoki predstavnik, reagovali blagovremeno, smijenili Dodika i njemu slične, danas bi bili slobodniji i puno sretniji svi građani u ovoj zemlji i ne bi se pitali i razmišljali hoće li biti rata već bi razmišljali gdje će na skijanje.

 

Ili bi za početak visoki predstavnik trebao raščistiti u svojim redovima i ukloniti Dodikove simpatizere ili možda i nešto više od toga, zaključuje na kraju Salkić.

Last modified on četvrtak, 23 Decembar 2021 22:48

Istočna Bosna