13
Septembar

BIH POVLAČI AMBASADORICU IZ BEOGRADA

Published in BiH

Nakon jučerašnjeg hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), prilikom ulaska u Srbiji i optužbi za navodne ratne zločine, uslijedile su brojne reakcija, a posljednja dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

 

Ministrica Bisera Turković pozvala je danas ambasadoricu Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije u sjedište ministarstva u Sarajevo, piše Klix.ba.

 

Ovo je najdirektniji potez u smjeru odgovora na potez srbijanskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije psolove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova.

 

Na potez srbijanskih vlasti da privede Vranja ranije su regovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.

 

Oni su kazali kako ovo predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina. Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

 

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosne i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopćenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

 

Istočna Bosna