Phoca - Google AdSense Easy (2)

27
Juli

Danas sjednica Parlamenta BiH: Zvaničnici RS-a neće doći da razmatraju budžet, ali planiraju platu

Published in BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će danas Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i niz drugih prijedloga.

 

Na današnjoj sjednici, bar kako su najavili, neće biti parlamentaraca koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska s obzirom na njihovu sinoćnju odluku da ne učestvuju u radu institucija BiH (Predsjedništvo, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara BiH) sve dok se ne pronađe za njih zadovoljavajuće rješenje u vezi sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakona odnosno zabrani negiranja genocida koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.


S obzirom da su protiv kažnjavanja i zabrane negiranja genocida, predstavnici RS-a će i bojkotovati državne institucije.

 

Naravno, nije im palo napamet da se odreknu i visokih plata tokom svog bojkota, pa će sasvim sigurno redovno i debelo naplatiti svoj nerad dok traže da ih se ne kažnjava ukoliko budu negirali genocid!?

 


Koje su teme današnje sjednice državnog parlamenta

 

Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

 

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine.

 

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri odsto.

 

Na dnevnom redu, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, a koji predviđa izjednačavanje svih poreskih obveznika.

 

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duhanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

 

Predviđeno je da zastupnici razmatraju i zahtjev Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

 

Predlagači navode da je neophopdno mijenjati postojeći Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH kako bi se obezbijedila efikasna i nezavisna primjena instituta sukoba interesa, te ujednačili i uskladili propisi koji regulišu sukob interesa i izvještaje o imovinsko-finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

 

U prvom čitanju, zastupnici bi trebali da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, a kojim se predviđa spuštanje praga unutar liste sa 20 na 10 posto.

 

Na dnevnom redu sjednice je i više izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zastupničkim zahtjevima i prijedlozima, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

 

Zvizdićev prijedlog izmjena tiče se propisivanja novčane ili zatvorske kazne za sve koji javno pozivaju, izazivaju ili podstiču nasilje ili mržnju po svim osnovama.

 

Početak sjednice zakazan je za 11 sati.

Last modified on Utorak, 27 Juli 2021 07:49